Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury

Turystyczny szlak oscypkowy

Starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski zaprasza wszystkich na oscypki. - Oscypek stał się sztandarowym polskim produktem. Unijny certyfikat chroni jego nazwę, kształt, procedurę wytwarzania i skład, z którego będzie „pucony”.

Osiem lat starań rozpoczętych przez Związek Hodowców Owiec i Kóz, Związek Podhalan, powiaty: tatrzański, nowotarski i żywiecki – wreszcie przyniosło sukces.
Turystyczny szlak oscypkowy wiedzie od bacówki do bacówki. Partnerem projektu jest Tatrzański Park Narodowy. Specjalna komisja wytypowała 25 bacówek z powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego – między innymi z okolic Zakopanego, Poronina, Zębu, Witowa, Leśnicy, Łapsz Wyżnych, Ratułowa, Dzianisza, Nowego Targu. Na bacówkach, które wchodzą w skład szlaku, umieszczono tablice informacyjne, a przy drogach - znaki prowadzące do bacówek.
Wydano serię folderów informacyjnych w trzech językach. Dodatkiem specjalnym jest płyta CD, z której można się dowiedzieć, jak wyrabia się oscypek. Znajdują się tam też przepisy kulinarne podpowiadające, co z oscypka można smacznego przyrządzić. Folder pomoże też dotrzeć na bacówkę, gdzie dodatkowo można będzie napić się „zyntycy”!
Oprac.: (rk)

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit