Gęsinowy Szlak Kulinarny
Kujawsko-Pomorskie – lubię tu jeść

O aktualnych zadaniach Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej rozmawiam z Karoliną Drużyńską. Rozmówczyni jest jednocześnie koordynatorką przygotowań do udziału KPOT w ogólnopolskiej konferencji z okazji 50-lecia polskiego systemu informacji turystycznej, organizowanej przez ALMAMER Szkołę Wyższą w Warszawie, 23 października 2013 r.
Na terenie województwa działają liczne centra i punkty „it”, największe tradycje mają placówki w Bydgoszczy, Toruniu, Chełmnie, Grudziądzu, Inowrocławiu i Tucholi.
Jedno z centrów „it”, w Bydgoszczy, prowadzi bezpośrednio Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Liczni goście pytają w pierwszym rzędzie o atrakcje, a następnie o noclegi. Region mający ugruntowaną pozycję na rynku turystycznym ustawicznie zabiega o poszerzenie swojej atrakcyjności. Sprzyja temu m.in. Unijny Paszport Turystyczny czy akcja „Lato w parkach krajobrazowych”.
Stare powiedzenie „przez żołądek do serca” w Kujawsko-Pomorskiem można będzie również uzupełnić. „Przez żołądek do serca turysty” – to zasada, która przyświeca nowemu projektowi o nazwie „Gęsinowy Szlak Kulinarny”. Pomysłodawcą i organizatorem tego szlaku jest właśnie Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna wraz ze swoimi partnerami - lokalami gastronomicznymi i gospodarstwami agroturystycznymi, które proponują przynajmniej dwie potrawy z gęsiny.
W KPOT planuje się, że do projektu przystąpi w tym roku około 15-20 obiektów gastronomicznych, a w kolejnych latach liczba ta wzrośnie. Przewidziano: wydanie map, folderów, aplikacji na urządzenia mobilne, promocję internetową, konkursy oraz konferencje prasowe.
Proces certyfikacyjny, umożliwiający dopuszczenie do udziału w tym przedsięwzięciu rozpoczął się po 31lipca, kiedy to upłynął termin zgłoszeń.
Jan Paweł Piotrowski