Zawartość soli w soli z Wieliczki.

sol

Sól warzona z Wieliczki zawiera aż 99,8 proc. chlorku sodu (NaCl). Jest zatem jedną z najczystszych dostępnych na rynku. Powstaje w warzelni w wyniku utylizacji wód zasolonych. To prawdziwa królowa wśród przypraw.

Na początku sierpnia 2015 r. w komorze Drozdowice IV 110 m pod ziemią odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów 12. firmom przystępującym do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski (SDM). Wśród wyróżnionych produktów znalazła się również wielicka sól, którą doceniono za wyjątkowe walory smakowe oraz wkład w tworzenie pozytywnego wizerunku regionu.

Certyfikatem uhonorowane zostało 12 firm z Małopolski: Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków, Agro-Wit, Gawor – Produkcja Wędlin, Restauracja Bartna Chata, Pasieka u Kiejdów, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej, Tłocznia Maurer, Przetwórstwo Mięsne Płatek, Pstrąg Ojcowski, Tłocznia Owoców, Winnica Zadora i Kopalnia Soli Wieliczka S.A. Kopalnia certyfikat otrzymała dla czterech produktów: soli wielickiej warzonej, jodowanej, niejodowanej oraz dietetycznej, a także dla soli kamiennej.

Certyfikaty firmom wręczył Wojciech Kozak, wicemarszałek województwa małopolskiego. – Przemysł turystyczny bez wielickiej kopalni – czy by istniał? Sądzę, że nie – mówił wicemarszałek, równocześnie wyrażając wdzięczność kopalni za jej wielowiekowy wkład w gospodarkę regionu: – Dziękuję Wam za sól wielicką, za rozwój przemysłu turystycznego, dzięki niej również i Małopolski. Certyfikat dla produktów kopalni odebrali: Marian Leśny, prezes zarządu Kopalni Soli „Wieliczka" Trasa Turystyczna oraz Marcin Andrukowicz, członek zarządu Kopalni Soli „Wieliczka" Trasa Turystyczna.

O dołączeniu wielickiej soli do elitarnego grona produktów uznanych za kulinarne dziedzictwo Małopolski zadecydowała udokumentowana tradycja produkcji, walory smakowe jak również czystość chemiczna. Sól warzona z Wieliczki zawiera aż 99,8 proc. chlorku sodu (NaCl). Jest zatem jedną z najczystszych dostępnych na rynku. Powstaje w warzelni w wyniku utylizacji wód zasolonych. To prawdziwa królowa wśród przypraw. W kuchni jest po prostu niezbędna, dodaje potrawom smaku, konserwuje. Bez niej nie byłoby chleba, wędlin, kiszonych ogórków, a nawet kromki ze smalcem.

Sól kamienna z Wieliczki nie jest wydobywana na skalę przemysłową (od ponad pół wieku), ale pewną jej ilość „pozyskuje się" w trakcie prowadzonych prac zabezpieczających, z przebudowywanych wyrobisk. Taka sól dostępna jest do wyrobu pamiątek m.in. solnych rzeźb. Gdy podczas prac górnicy natrafią na bryły czystej soli kamiennej, oddzielają je, a następnie transportują na powierzchnię. Tak pozyskana, konfekcjonowana i oznakowana logiem kopalni sól kamienna, kierowana jest do sprzedaży i trafia do turystów z całego świata.

Ideą Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski jest wskazanie konsumentom i turystom miejsc, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury. Podmioty przyjęte do sieci DKM, a w konsekwencji będące członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powinny aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku i promocji żywności naturalnej, być dobrymi ambasadorami Małopolski oraz jej regionalnego dziedzictwa kulinarnego.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit