W Cieplicach „gotują się” – w termalnych wodach i na wielkie grillowanie
Uff, jak gorąco: temperatura wody do 90°C – grilla do 220°C

Park Zdrojowy w Cieplicach-Zdroju przechodzi metamorfozę. Dzięki pieniądzom unijnym. Hrabiowie Schaffgotsch, do których ten kurort należał do 1945 r., byliby zachwyceni, bo będzie można się wkrótce wykąpać w otwartych basenach z wodą termalną – najcieplejszą w Polsce.
Ciepliczanie nie mogą się doczekać i już teraz wskakują do... ogromnych kałuż i mini jeziorek, które powstają podczas robionych obecnie odwiertów. Nie bacząc na to, że mogą się poparzyć i że teren jest ogrodzony. Straż Miejska przegania takie grupy, ale to walka z wiatrakami.
A będzie tu jeszcze goręcej, bowiem w Parku Norweskim, 25 czerwca 2011 roku, odbędzie się Puchar Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia, który – jak pamiętamy – uwielbiał gotować i jeść. Jego pasję podziela wielu Polaków – od wiosny do jesieni Polska grilluje, jak długa i szeroka. W konkursie grillowym wystartuje 12 ekip kucharzy zawodowych i amatorów grillowania nie związanych profesjonalnie z gastronomią.
Od godz. 14.00 do 18.00 grillowane będą potrawy z drobiu, ryb, mięsa wieprzowego i warzyw. Jury profesjonalne i degustacyjne oceniać będzie przygotowane potrawy według standardów World Barbecue Association (Światowego Stowarzyszenia Grilla).
Patronat nad Pucharem Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia, którego organizatorami są firma Sudety IT i Urząd Miasta w Jeleniej Górze, objęli Joanna Kuroń i prezydent Jeleniej Góry, Marcin Zawiła.
Polacy zaliczani są do światowej czołówki Mistrzów Barbecue, co udowodnili zdobywając Puchar Europy w Grillowaniu w 2003 roku i Mistrzostwo Świata w Grillowaniu w 2006 roku. Ekipa Polish Barbecue Kings reprezentująca kucharzy zawodowych od 2007 roku uczestniczy w Amerykańskim Pucharze Grillowym Jacka Danielsa.
Marek Perzyński