Zapowiada się rudo i wybornie

Rydzem zwabić można nie tylko smakoszy

Od lewej Katarzyna Miernik, Małgorzata Kościółek - laureatka jednej z edycji i Barbara Miernikowa

Święto Rydza w Wysowej ma już pięcioletnią historię. W ostatni weekend września przypadnie kolejna jego edycja. Ze świętem tym bardzo smakowicie kojarzą się w Małopolsce właściciele Starego Domu Zdrojowego, pomysłodawcy i organizatorzy imprezy - Barbara i Jędrzej Miernikowie.

Przybyli do położonej wśród lasów Beskidu Niskiego, obfitującej z dary natury Wysowej-Zdroju przed kliku laty, by objąć zniszczony obiekt gastronomiczno-hotelarski. Stylowy przedwojenny budynek w sąsiedztwie starej pijalni, z drewnianą snycerką, otoczony parkiem uzdrowiskowym to znakomita sceneria do tworzenia klimatu wydarzeń artystycznych.- Od czasu pierwszego pobytu w Wysowej w 1992 roku wracaliśmy tu niejednokrotnie, aż jesienią 2006 roku zobaczyliśmy wystawiony do sprzedaży  Biały Domek i bez wahania kupiliśmy go. Zaczęła się prawdziwa przygoda. Na początek remonty, które pochłonęły wiele pieniędzy i sił, by ratować to nasze „cacko” z przeciekającym dachem, przemarzającymi ścianami, dziurawymi rynnami, stareńkimi instalacjami, pokojami w stylu późny Gierek i kuną mieszkającą na strychu - opowiada Barbara Miernik.

Promocja rydza, promocją regionu

- Wpisane na stałe w kalendarium małopolskich imprez Święto Rydza, objęte w 2012 roku przez Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowę patronatem honorowym, to produkt turystyczny zwiększający atrakcyjność regionu – mówi prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej Leszek Zegzda. - Trzecia oraz czwarta edycja imprezy otrzymały nagrody w Plebiscycie Wielkie Odkrywanie Małopolskie w kategorii Wydarzenie. Liczba głosów oddanych przez internautów i czytelników Gazety Krakowskiej świadczy o tym, że wydarzenie jest dobrze postrzegane i wysoko oceniane przez gości z całego kraju, a także mieszkańców województwa.

Święto Rydza to doroczne, dwudniowe wydarzenie kulturalno-edukacyjne. - Rydz - znany na świecie ze względu na jego walory smakowe i uważany za luksusowy przysmak na specjalne okazje, jest od lat zbierany w Beskidzie Niskim. Jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z niezwykłości tego grzyba. Jest on nie tylko cenny ze względu na swój smak, ale także ze względu na fakt, iż występuje jedynie w czystym, nieskażonym środowisku – mówi Barbara Miernik. - Jako organizatorzy Święta Rydza w Wysowej-Zdroju stawiamy sobie za cel promocję „rydza” propagując niezwykłe bogactwo kulturowe, historyczne i architektoniczne regionu. Pamiętamy również o sztuce kulinarnej, w której rydz jest markowym produktem regionu o randze międzynarodowej.

W Białym Domku

Rodzina „rydzowa” to Basia i Jędrek Miernikowie, Kasia z mężem Łukaszem Pietruszewskim i ich synkiem Franciszkiem, starszy syn Jędrek Jr z narzeczoną Justyną, młodszy syn Eugeniusz oraz Liza, owczarek niemiecki.Kreatywność rodzinki państwa  Mierników, nie pozwala im zamknąć  się jedynie w roli  gospodarzy w obiekcie.

- Cała nasza rodzina bardzo się stara o Stary Dom Zdrojowy (takie było ponoć jego pierwsze przeznaczenie), który dla tubylców zawsze będzie Białym Domkiem. I dobrze. Ten dom to historia wielu wysowskich rodzin. W nim,  jako pracownicy Uzdrowiska, mieszkali i pracowali. Biały Domek jest dla nich czymś więcej niż pensjonatem czy restauracją. Jest wspomnieniem młodzieńczych lat - wspomina Jędrzej Miernik. - Wiemy, że na początku swego istnienia (lata dwudzieste XX w.) należał do prywatnego właściciela. Po wojnie stał się własnością PPU, później odkupili go Państwo Wasyl i Paraskiewa Ciołka, sędziwi Łemkowie, w nadziei, że ich syn po zamachu na World Trade Center wróci z Nowego Jorku i będzie robił w Polsce biznes. Syn nie zdecydował się jednak  na powrót i pan Wasyl postanowił sprzedać dom. A święto rydza? Pierwszy rok w Wysowej. Pierwsza jesień 2007 roku. I pomarańczowe od rydzów lasy...I wtedy się stało. Wymyśliliśmy Święto Rydza, odtworzyliśmy zwyczaje, tradycje , przepisy kulinarne.

10 tysięcy gości

Wykorzystując potencjał regionu i szerząc wiedzę z różnych dziedzin, Święto Rydza prezentuje nietypowe podejście do organizacji imprez. Organizatorzy wystrzegają się popularnej konwencji wielkich koncertów dla publiczności czy też charakteru karczmiano- dożynkowego. Tworzą nowego rodzaju wydarzenie, którego scenariusz przypomina klimat rodzinnych spotkań i pikników. Program święta przygotowywany jest w taki sposób, aby uczestnicy przy okazji świetnej zabawy mogli wynieść wiele wiedzy, umiejętności i dobrych nawyków.

IV Święto Rydza zostało wyróżnione przez prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego, który wystosował list z pozdrowieniami do organizatorów i uczestników wydarzenia. Jego poprzednie edycje pokazały ogromne zapotrzebowanie na tego typu imprezę, zarówno wśród mieszkańców regionu, jak i turystów z całej Polski. Zeszłoroczne „Święto Rydza”  przyciągnęło do Wysowej około 10 tysięcy gości nie tylko z bliższych okolic: Gorlic, Nowego Sącza, Tarnowa czy Krakowa, ale także Warszawy, Poznania, Trójmiasta, Szczecina oraz z zagranicy. Publikacje na temat Święta zamieściły Polska The Times Gazeta Krakowska, Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita i Dziennik Polski. Wydarzenie pokazywano w Regionalnej Telewizji Gorlickiej, transmisje przeprowadzało Polskie Radio Kraków. Informowały o tej inicjatywie liczne portale internetowe, m.in. tvn24.pl, onet.pl, potrawyregionalne.pl, wrotamalopolski.pl, beskidniski.pl, nagrzyby.pl, beskidgorlicki.pl, turystycznapolska.pl, naszemiasto.pl, polskaniezwykla.pl.

Święto Rydza ma własną stronę internetową www.swietorydza.pl oraz profil na portalu społecznościowym www.facebook.com/święto.rydza

Elżbieta Tomczyk-Miczka

 

Czytaj także: „V Święto Rydza”

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit