Najsmaczniejsza potrawa i takiż gościniec z podróży

Dębska Kawa Żołędziówka uznana została za najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno

Każda okazja jest dobra, żeby wybrać się nad malowniczy Liwiec i obowiązkowo odwiedzić Zamek w Liwie słynny jedną z największych w Polsce kolekcji muzealnej broni z pięciu wieków, zbiorem portretów sarmackich i malarstwa batalistycznego. Raz w roku ta okazja jest szczególna. Na zamku goszczą kulinaria szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Tegoroczne wydarzenie - Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie objęła patronatem Polska Organizacja Turystyczna.

W ostatnią sobotę i niedzielę lipca, w historycznych murach zamku, Muzeum Zbrojowni i Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski zorganizowały drugi „Międzynarodowy Turniej Smaków". Królowała przede wszystkim kuchnia regionalna wschodniego Mazowsza i Podlasia, ale też tatarska, litewska i białoruska. Wielki Gościniec Litewski to dawny trakt handlowy, współcześnie zaś, szlak turystyczny prowadzący z Warszawy do Wilna.

Konkursy i pokazy kulinarne

Głównym punktem programu weekendowej imprezy były dwa konkursy kulinarne, których nazwy są grą znaczeń przypisanych jednemu słowu - „gościniec". Pierwszy konkurs „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno", drugi na „Gościniec z podróży", czyli prezent kulinarny, oczywiście przywieziony z podróży szlakiem gościńca litewskiego. Do konkursu mógł przystąpić każdy, kto mieszka lub prowadzi działalność w obrębie szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego, to jest mińskiego, węgrowskiego, sokołowskiego, siemiatyckiego, bielsko-podlaskiego, białostockiego, sokólskiego oraz z Grodzieńszczyzny na Białorusi i z Wileńszczyzny na Litwie. W konkursie talent kulinarny prezentowały osoby prywatne, firmy, gospodynie wiejskie, koła gospodyń wiejskich, grupy nieformalne, właściciele gospodarstw agroturystycznych, organizacje pozarządowe z terenów wiejskich i miejskich oraz jednostki samorządu terytorialnego.

Dla wszystkich, którzy zdecydowali się spędzić te dwa ostanie dni wakacji w Liwie, przygotowano wiele atrakcji pozakonkursowych, w tym pokazy kulinarne. W sobotę Tomasza Jakubiaka, kucharza, restauratora i dziennikarza kulinarnego, gospodarza programu telewizyjnego „Jakubiak w sezonie", a w niedzielę występującego w tej samej roli włoskiego kucharza Giovanniego Caldary, który przedstawił wybrane szlaki kulinarno-historyczne na przykładzie środkowych i północnych Włoch. Prezentacjom towarzyszył kiermasz produktów regionalnych, sztuki ludowej i rzemiosła, targ śniadaniowy i piknik nad Liwcem. Na scenie plenerowej wystąpiły między innymi „Kapela Łochowska", Kapela Ludowa „Sterdyniacy", Zespół Pieśni i tańca „Sokołowianie", zespół Costa Nova, zespół rockowy Maki i Chłopaki i grającą irlandzki folk Lia fail oraz Orkiestra Dęta OSP w Liwie.

Nagrody w konkursach

W jury oceniającym prezentacje konkursowe w ramach II Międzynarodowego Turnieju Smaków na Zamku w Liwie, Polską Organizację Turystyczną reprezentowała Kamila Łuczyńska – Wilczek, lider realizowanego przez POT projektu „Konsorcja produktowe". Jednym z nich jest konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne" utworzone z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej, które jest dobrowolnym, nieformalnym zrzeszeniem podmiotów mających ofertę z zakresu Kuchni Polskiej. Konsorcjum stawia sobie za cel opracowanie i realizacja strategii promocji i tworzenia warunków lepszej sprzedaży w kraju i zagranicą polskiej oferty turystycznej w oparciu o szeroko rozumiane dziedzictwo kulinarne.

Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno" zgłoszono 59 potraw. Najskuteczniej do wysublimowanych podniebień degustujących potrawy członków kapituły, trafiły „Smażone pierogi z barszczykiem czerwonym", przygotowane przez panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Liwianka" z Liwa, którym degustatorzy przyznali pierwszą nagrodę. Drugie miejsce zajęły „Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi" przyrządzone przez Stanisławę Góral z Żulina. Trójkę laureatów dopełniał deser, tort o nazwie „Czarna Mańka vel Makadamia" podany przez Elżbietę Żmudzką z Warszawy. Nagrodę Specjalną Tomasza Jakubiaka otrzymała Szkoła Podstawowa w Górkach Grubakach za kwas buraczany do picia.

W konkursie „Gościniec z podróży – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego GościńcaPokaz kulinarny Tomasza Jakubiaka, kucharza, restauratora i dziennikarza kulinarnego, gospodarza programu telewizyjnego „Jakubiak w sezonie” Litewskiego Warszawa – Wilno" pod ocenę jurorów poddano 52 produkty. Komisja konkursowa za najlepszy uznała „Dębską Kawę Żołędziówkę" zgłoszoną przez gminę Dębę Wielkie. Nieco mniej głosów otrzymała kandydatura „Sera Carskiego z Hajnówki" wysunięta przez Lokalną Organizację Turystyczną Regionu Puszczy Białowieskiej z Hajnówki. Trzecie miejsce uzyskała „Jałowcówka Myśliwego", a nagrodę za ten pokrzepiający trunek po trudach polowania, odebrała Wiesława Jagoda Marcjaniuk z Sabini. Za „Nalewkę Zającówkę" jedno z dwóch wyróżnień i nagrodę starosty powiatu sokołowskiego otrzymał Stanisław Górski z Zająca. Drugie wyróżnienie przypadło Mirosławowi Żaboklickiemu z Piekarni Rodzinnej w Roguszynie za „Chleb z Koroną" i „Chleb Królewski". Nagrody ufundowane przez starostę powiatu mińskiego wręczono Wiesławie Cabaj z Cegłowa za „Pierogi z Komosą" oraz Gminie Dębe Wielkie. Dziennikarze swoją nagrodę przekazali Halinie Jadwidze Gontarz za „Apteczkę Podróżną Babci Petroneli". Trzy wyróżnienia przyznała Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski. Otrzymali je Krystyna i Stefan Ambroziak z Krzemienia z Zagaci za „Miód nadbużański lipowy", Elżbieta Pietrzykowska z Niecieczy-Dworu za „Chleb nadbużański na zakwasie" oraz Krystyna Wojewódzka ze Skibniewa za „Polędwicę dojrzewającą łososiową w ziołach". Z kolei nagrody specjalne ufundowane przez LOT WGL odebrali Wirginia Kamisoraitiene z Kowna na Litwie za „Wybitne wędliny i chleby litewskie", Przedstawicielki Gminy Sabnie za „Bogate stoisko wystawiennicze", Związek Tatarów Rzeczpospolitej Polskiej Oddział Bohoniki za „Oryginalne potrawy tatarskie i kultywowanie tradycji Tatarów Polskich" oraz Przysmaki Tatarskie z Supraśla za „Potrawy tatarskie".

Drugi, niezwykle udany Międzynarodowy Turniej Smaków, rozbudził apetyty wielu spędzających lipcowy kulinarny weekend na Zamku w Liwie. Oczekując na przyszłoroczną edycję, z pewnością zechcą przypomnieć sobie smak degustowanych potraw w karczmach i restauracjach wzdłuż Wielkiego Gościńca Litewskiego, a przy tej okazji dowiedzieć się więcej o lokalnych walorach turystycznych.

Wszelkie informacje można uzyskać w biurze Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski mającej siedzibę w Urzędzie Miejskim w Sokołowie Podlaskim, pokój 130, w poniedziałki od godz. 8:00 do 16:00, telefonując pod numer 536 838 500 lub mailowo pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit