Kulinarna promocja regionu

Mlekiem i miodem, czyli jak zwabić turystów na Lubelszczyznę

Metoda „przez żołądek do serca” sprawdza się od lat, a ostatnio służy także jako „narzędzie” w polityce promocji województwa lubelskiego. Jak uciec od kulinarnego banału i rzeczywiście zaproponować osobom odwiedzającym region coś wyjątkowego? Smakoszom ku pokrzepieniu - I Europejski Festiwal Smaku Lublin 2009-2016

Najbardziej widowiskowe są Festiwale jedzenia. W dniach od 11 do 13 września br., pod patronatem marszałka województwa lubelskiego Krzysztofa Grabczuka, odbył się w Lublinie I Europejski Festiwal Smaku Lublin 2009-2016. W tych dniach do Lublina zawitał kulinarny znawca Robert Makłowicz, a wraz z nim smak kuchni polskich Tatarów. Z drugim mistrzem smaków Piotrem Bikontem można było spróbować przysmaków ukraińskich i litewskich, odkryć sekrety tatarskich pierekaczewników, gryczaków z Janowa Lubelskiego, sękacza z Wisznic i pierogów św. Jacka. Na Scenie Smaku odbywały się oszałamiające pokazy kulinarne, konkursy, koncerty tradycyjnych pieśni i kapel. Na 50 stoiskach rozlokowanych dookoła Trybunału Koronnego pojawiły się kindziuki, sery, chleby i czego dusza zapragnie. Na Placu Po Farze można było posłuchać Sonetów Szekspira i innych piosenek Stanisława Soyki. Zagrali Caci Vorba, Klezmaholics, Wątli Kołodzieje. Na Biesiadzie Renesansowej u Mistrza Jana tańczono tańce z epoki. W galeriach zawisły wystawy Starowieyskiego, Fałata, Tatarów z Lubelszczyzny. Festiwal wpisuje się w starania Lublina o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury w 2016 roku.

W trakcie I Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2009-2016 odbył się również I Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Jury turnieju w składzie Piotr Bikont, przewodniczący, Robert Makłowicz, Waldemar Sulisz, ks. Tomasz Lewniewski, Jan Babczyszyn oraz Andrzej Mielcarek po skosztowaniu 92 trunków postanowiło wręczyć nagrodę specjalną Danucie Niżyńskiej za nalewkę Pigwowa. Nagroda pierwszego miejsca powędrowała w ręce Mirosławy Rdułtowskiej za nalewkę Pigwa. Drugie miejsce zajęła Krystyna Pocheć z nalewką Brzoskwiniową, a trzecie - Elżbieta Jezierska za nalewkę z Czarnej porzeczki.

Smaki Lubelszczyzny

W ramach Festiwalu 12 września odbył się w restauracji Old Pub prestiżowy Konkurs Smaki Lubelszczyzny. Głównym założeniem i celem Konkursu była i jest promocja regionu lubelskiego poprzez, często zapomniane, ale niezwykłe smaki, charakterystyczne dla Ziemi Lubelskiej, w których jak w tyglu mieszają się smaki tatarskie, ruskie, poleskie, ukraińskie, wołyńskie i lubelskie. Dzięki takim inicjatywom następuje odkrywanie i popularyzacja zapomnianych walorów smakowych regionu. Jest to również okazja do spotkania adeptów sztuki kulinarnej z restauracjami uczestniczącymi w konkursie.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit