Stowarzyszenie Gospodarstw Eko- i Agroturystycznych
Mazowieckie Wierzby

W trakcie tegorocznej konferencji naukowej „Tradycyjne produkty kulinarne jako element atrakcyjności turystycznej Mazowsza” zorganizowanej przez ALMAMER Szkołę Wyższą wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego zaprezentowało się m.in. Stowarzyszenie Gospodarstw Eko- i Agroturystycznych „Mazowieckie Wierzby” na terenach położonych między Bugiem a Narwią.
- Stowarzyszenie to grupuje 28 obiektów agro- i ekoturystycznych położonych pomiędzy Serockiem a Małkinią - powiedziała prezes Barbara Polak. Sieć ekoturystyczna między Bugiem a Narwią znajduje się w ciągłym rozwoju. Do projektu finansowanego przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, samorząd Mazowsza oraz fundusze norweskie, systematycznie przyłączają się kolejne przedsiębiorstwa, gospodarstwa agroturystyczne, a także artyści, którzy zdecydowali się na wspólne działanie zgodne z zasadami ekorozwoju. W tej grupie są m.in.: gospodarstwa agroturystyczne, domy wczasowe, pensjonaty, wypożyczalnie rowerów, leśniczówki, Muzeum Ziemi Sadowieńskiej, Izba Pamięci Paderewskich w Julinie, Szkolne Muzeum Gwizdka w Gwizdałach, leśniczówki, pracownie rzeźbiarskie, ośrodki jazdy konnej. Dużą atrakcją tych okolic są produkty regionalne: wędliny, sery, ciasta, babka ziemniaczana, pierogi i inne.
Niektóre obiekty uzyskały Polski Certyfikat Ekologiczny nadawany przez Społeczny Instytut Ekologiczny w Warszawie, który na bieżąco współpracuje ze stowarzyszeniem. Więcej informacji: www.bugnarew.pl
(jpp)