Nowa atrakcja turystyczna regionu jeleniogórskiego elementem marketingu narodowego

Kulinarny Szlak Turystyczny - Kuchnia Polska

W stylu wiejskim. Dolnośląska tradycja kulinarna made in Boleścin…Więcej »

W Starostwie Powiatowym w Jeleniej Górze odbyło się w lutym spotkanie szefów ośrodków informacji turystycznej z Karkonoszy i Gór Izerskich, podczas którego zaprezentowano założenia nowej atrakcji turystycznej regionu - pierwszego w naszym kraju Kulinarnego Szlaku Turystycznego - Kuchnia Polska.

Kuchnia polska to kopalnia smaków, przebogata we wspaniałe różnorodnością i smakiem potrawy. Niestety, wciąż nie znalazła promotorów i mecenasów, którzy stworzyliby z niej prawdziwy markowy produkt turystyczny o randze międzynarodowej. Odwiedzający nasz kraj cudzoziemcy są zachwyceni zupami, dziczyzną czy potrawami z kasz, ale dziwią się, że nasza kuchnia narodowa mająca takie atrybuty i tradycję, jest tak mało znana w Europie. Niestety, również w Polsce brak jest wiedzy na temat specjałów kuchni regionalnych, które tworzą kuchnię polską. Stworzenie Kulinarnego Szlaku Turystycznego - Kuchnia Polska ma być początkiem profesjonalnego programu promującego naszą narodową kuchnię, jako autentyczny, mocny i wiarygodny element marketingu narodowego.

Tygiel regionalnych kuchni

Ideę opracowania koncepcji Kulinarnego Szlaku Turystycznego zainspirował fakt, że w Kotlinie Jeleniogórskiej i Karkonoszach znajduje się istny tygiel regionalnych kuchni. Tutejsi mieszkańcy to ludzie, którzy w wyniku powojennych migracji przenieśli tutaj kulturę i tradycje kulinarne z Kresów, Podlasia, Wielkopolski, Podhala, Śląska i wielu innych regionów geograficzno-kulinarnych. Skupienie tych wszystkich smaków w połączeniu ze wspaniałymi pejzażami regionu jeleniogórskiego może sprawić, że Kulinarny Szlak Turystyczny będzie trasą, którą będą licznie podążać polscy i zagraniczni turyści - smakosze.

Autorem projektu Kulinarny Szlak Turystyczny jest Janusz Stańczyk - pomysłodawca wielu przedsięwzięć promujących polską kuchnię i kunszt polskich kucharzy, m.in. Mistrzostw Polski w Grillowaniu oraz Festiwalu Kuchni Polskiej. Promotorem projektu jest Starostwo Jeleniogórskie oraz biura promocji karkonoskich i izerskich miast i gmin. Mecenasem natomiast Dolnośląski Urząd Marszałkowski.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit