42 obiekty z Certyfikatem „Regionalna Karczma Małopolski 2011”

Kolejny milowy krok na Małopolskiej Trasie Smakoszy

Prezes MOT Leszek Zegzda, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Elżbieta Kantor i prezes PSS Wadowice, właściciela karczmy „Rzym”, Zenon Szewczyk podczas Gali Certyfikacji Regionalnych Karczm Małopolski/ fot. E. Tomczyk-Miczka

- Małopolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje się promocją Małopolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i rozpowszechnianie informacji o tradycyjnych produktach regionalnych. To MOT wydała pierwszy kulinarny przewodnik „Małopolska Palce Lizać”, który skłania do wyruszenia w teren i odkrywania tajników kuchni Regionu – mówi Leszek Zegzda,  prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej.

- Projekt „ Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” udało się zorganizować dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Województwa Małopolskiego, a jego realizacja to milowy krok na „Małopolskiej Trasie Smakoszy” - podkreśla wicedyrektor MOT Paweł Mierniczak.

Całkowity budżet projektu zamyka się w kwocie 62.600 zł, w tym dotacja z Ministerstwa Sportu i Turystyki wyniosła 30.900 zł, zaś dofinansowanie z samorządu  Województwa Małopolskiego wyniosło 15.000 zł, z budżetu własnego MOT poniósł wydatek w kwocie 16.700 zł. W ramach projektu zrealizowano następujące zadania: opracowanie i wdrożenie systemu certyfikacji gastronomii regionalnej Małopolski, wyłonienie i identyfikację lokali gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnienie promocji małopolskich produktów tradycyjnych i regionalnych.

Kluczową kwestią projektu było  opracowanie „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”, zawierającej m.in. procedurę i wytyczne certyfikacji obiektów gastronomicznych oraz kompendium wiedzy o tradycjach karczmarskich w Małopolsce i pożądanych standardach jakości lokali gastronomicznych. Na podstawie tego opracowania został przeprowadzony proces certyfikacji obiektów gastronomicznych, które zgłosiły się  do uczestnictwa w akcji  chcąc uzyskać certyfikaty potwierdzające jakość ich usług. Członkowie Komisji Certyfikującej w 2-3-osobowych zespołach, legitymujący się stosownym dokumentem wystawionym przez Małopolską Organizację Turystyczną i dysponujący bonem konsumpcyjnym (wystawionym przez zgłoszoną karczmę) uprawniającym do jednorazowego spożycia posiłku i napojów (z wyłączeniem napojów alkoholowych) anonimowo odwiedzali karczmy, które dobrowolnie zgłosiły się do procesu certyfikacji poprzez wypełnienie i przesłanie do MOT formularza. Dla każdego z odwiedzanych obiektów wypełniono punktowy formularz ocen, zgodnie z zasadami prac Komisji określonymi w „Księdze jakości”.

Do współpracy przy projekcie „ Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja regionalnych karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych ” zgłosiły się 54 karczmy. 42 z nich otrzymało Certyfikaty „Regionalna Karczma Małopolski”.

Certyfikaty, w formie dyplomów, są dokumentem uprawniającym do używania przez obiekt gastronomiczny plakietki, logotypu identyfikującego akcję oraz umieszczania ich  w swoich materiałach informacyjnych i promocyjnych. 16 listopada 2011 roku w Suchej Beskidzkiej wręczono certyfikaty „Regionalna Karczma Małopolski”. Uroczysta gala, która odbyła się w karczmie „Rzym”- najstarszej karczmie Małopolski - zakończyła akcję certyfikacji obiektów  gastronomicznych z terenu Małopolski zorganizowanej przez Małopolską Organizację Turystyczną. (e.t-m.)

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit