Przyczynek do promocji turystyki przez żołądek

Festyn na SGGW

Na stoisku „Tatarskie jadło” z Kruszynian w Podlaskiem można było uzyskać informacje o atrakcjach  S

„Poznaj zdrową żywność” – to wielki ogólnopolski festyn, który po raz pierwszy odbył się na reprezentacyjnym terenie warszawskiej SGGW, w ogrodach wokół pałacu Juliana Ursyna Niemcewicza. Honorowym gościem był prezydent RP Lech Wałęsa.

- Mamy dobrą żywność i powinniśmy się zastanowić, jak na tej żywności dobrze zarobić. Kto promuje mądrze i ma dobre pomysły, to szybko ma z tego. Jestem do dyspozycji tam, gdzie będą takie potrzeby, aby takie działania wesprzeć - deklarował prezydent.

W imprezie promującej żywność najwyższej jakości uczestniczyło 58 wystawców z całego kraju, a wśród nich 35 firm posiadających produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, 15 firm posiadających produkty tradycyjne i regionalne oraz 8 firm prezentujących rękodzieło artystyczne. Zwiedzających kusiły pokazy kulinarne oraz koncerty i pokazy tańców ludowych. Odbyły się również konkursy gastronomiczne z udziałem publiczności i znanych osobistości świata rozrywki, sportu oraz mediów. Na pikniku gościli także restauratorzy i kucharze znani z telewizyjnych programów.

Festyn miał także akcenty turystyczne, wszak produkty lokalne wspaniale promują regiony, w których powstają. Szkoda, że nie wszyscy wykorzystali tę możliwość. Warto odnotować, że producenci lokalnych przysmaków z Raciborza i tutejsi restauratorzy, przewieźli ze sobą nie tylko kołacze, żurek, schab sztygarski, raciborskie pierniki – ale także broszury promujące atrakcje miasta i powiatu. Na stoisku „Tatarskie jadło” (z Kruszynian w Podlaskiem) można było uzyskać informacje o atrakcjach Szlaku Tatarskiego.

Warto wykorzystać każdą szansę dla promocji turystyki.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit