Śląskie Smaki®
Do 21 stycznia zgłoszenia restauratorów do Szlaku Kulinarnego

Śląska Organizacja Turystyczna przyjmuje wnioski restauratorów, chcących włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®.
- Działający od października 2012 roku nowy produkt turystyczny naszego regionu tworzą lokale, posiadające w swoich kartach menu tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały zakwalifikowane przez komisję ekspercką, w której udział wzięli między innymi Remigiusz Rączka czy Józef Łoskot. To oni gwarantują, że potrawy, które znalazły się w menu „Śląskie Smaki” są przyrządzone wg tradycyjnych receptur. - Na trasie Szlaku zjemy i gęsie pipki z Jury, i śląską roladę, i pyszną góralską kwaśnicę. Szlak pokazuje jak bogata jest kulinarna tradycja naszego województwa – mówi Remigiusz Rączka.
Jednak Szlak to nie tylko przedsięwzięcie promocyjne. – To też konkretne zyski dla przedsiębiorców. Szlak staje się rozpoznawalny – miło nam, kiedy dzwonią do nas właściciele restauracji i mówią, że odwiedzili ich turyści z naszym wydawnictwem albo wycinkiem z gazety. Dania menu „Śląskie Smaki” coraz lepiej się sprzedają. Widać, że ten produkt jest naprawdę interesujący – wyjaśnia Agnieszka Sikorska, dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Uczestniczący w nim restauratorzy mogą liczyć na działania promocyjne ŚOT – wydawnictwa, study toury, czy realizowany właśnie program telewizyjny. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że wstąpienie na Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” było dobrą decyzją.
Formularze zgłoszeniowe Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® umieszczone zostały pod adresem www.slaskiesmaki.pl. Informacje telefoniczne można uzyskać w Śląskiej Organizacji Turystycznej – 32/ 207-207-3.
Czytaj także: „Przydrożne karczmy, rodzinne lokaliki, eleganckie restauracje; Lista lokali, na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”.