Poland Culinary Vacations

Coraz szersza oferta wakacji w Polsce dla amerykańskich smakoszy

1.-coraz-szersza

 Amerykański touroperator o profilu kulinarnym „Poland Culinary Vacations" organizuje podróże w poszukiwaniu smaków do wszystkich regionów Polski już od wielu lat. To jedyne biuro turystyki kulinarnej na świecie, które w sposób konsekwentny i profesjonalny organizuje turystykę „trasami smakoszy do Polski". Obecnie, w momencie tworzenia produktu kulinarnego w Polsce, warto przyjrzeć się, jak funkcjonuje i co planuje ten ambasador polskiej tradycji kulinarnej za oceanem.

- Sam pomysł i pierwsze przygotowania rozpoczęłam w 2006 roku i od tego czasu poszerzamy wciąż zakres naszych ofert - mówi Małgorzata Rose, właścicielka„ Poland Culinary Vacations". - Ludzie z całego świata już od lat podróżują między innymi do Włoch, Francji, Hiszpanii czy Grecji na wyspecjalizowane wycieczki kulinarne. Pomyślałam więc - dlaczego nie do Polski? Mamy przecież bogate dziedzictwo oraz tradycje kulinarne. A do tego jesteśmy chyba najbardziej gościnnym narodem świata. Stwierdzam to po wielu podróżach po całym świecie. Byłam przekonana, że ludzie z innych krajów i kultur na pewno docenią te cechy i tu przyjadą, aby osobiście doświadczyć tych wrażeń. Poznawanie bowiem kraju od strony kuchni jest najbardziej intymne i pozwala na bliski kontakt z jego mieszkańcami. A przecież najważniejszym bogactwem każdego kraju są właśnie ludzie.

Oferta wakacji kulinarnych w Polsce przygotowana przez Panią Małgorzatę zawiera propozycje zindywidualizowane, a goście spędzają wakacje w różnych regionach Polski. Kierowana jest do klientów wymagających, znawców smaków, kochających podróże kulinarne. Kameralne grupy składają się z nie więcej niż 12 osób, a są wśród nich zarówno „Polonusi", tęskniący do kuchni, o jakiej słyszeli w domach przodków, jak i Amerykanie, którzy nigdy się z tradycją polską nie zetknęli. Oferta obejmuje noclegi w niezwykłych miejscach, zajęcia praktyczne i pokazy gotowania, degustacje napojów lokalnych, w tym różnych gatunków miejscowej wódki, piwa i wina, wiele posiłków w restauracji. Zwiedzanie odbywa się w asyście miejscowych przewodników i ekspertów kulinarnych.

2015: SPA & Wine w Krakowie i Polsce Południowej

2. Coraz szerszaPrzygotowanie szczegółowych i ciekawych programów kulinarno-turystycznych pochłania wyjątkowo dużo czasu, energii oraz pieniędzy – twierdzi właścicielka. Nie bacząc na to biuro „Poland Culinary Vacations" wprowadza stopniowo nowe propozycje w nowych regionach kraju. Na rok 2015 przygotowano nową ofertę, czyli SPA & Wine na wakacje w Krakowie i Polsce Południowej. Zaprasza ona do wzięcia udziału w podróży, gdzie pobyt zaplanowano w luksusowym 5-gwiazdkowym hotelu SPA & Wellness w górach, wśród lokalnych winnic, gdzie można poznać tajniki polskiej kuchni i doświadczyć najlepszych smaków regionu. Panią Małgorzatę zainteresowały lokalne winnice, osobiście złożyła wizytę na Podkarpackim Szlaku Winnym, zapoznała się z organizatorami turystyki na Podkarpaciu i w Małopolsce. Sprawdza każdy szczegół, znając gusta swoich klientów bardzo dobrze. Wie na przykład, że materace dla amerykańskiego gościa powinny być miększe, niż tego oczekują europejscy goście i że w łazienkach powinno być dużo półek.

Za głosem serca

- Urodziłam się we Wrocławiu, jestem więc Dolnoślązaczką. Od ponad 20 lat mieszkam w USA. Jestem mężatką, a mój mąż jest Amerykaninem, który bardzo polubił Polskę i naszą wspaniałą kuchnię. Sam robi doskonały bigos i to częściej niż ja. Mamy 14 letniego syna Mateusza, który z kolei uwielbia pierogi. W USA ukończyłam studia w zakresie biologii i biznesu. Kocham Wrocław, Dolny Śląsk i całą Polskę, czyli pyszną polską kuchnię, tradycje, muzykę, taniec, bogatą historię, język, a przede wszystkim rodaków. Nie mogę doczekać się każdego roku przyjazdu do Polski i spędzenia czasu z rodziną oraz znajomymi. Czekam zawsze na możliwość zwiedzania naszego pięknego kraju - a jest co zwiedzać - wyznaje Małgorzata Rose. - Dotychczas biuro polecało wakacje dla smakoszy w czterech regionach: na Pomorzu, Dolnym Śląsku, Małopolsce i Mazowszu. Z poznawaniem regionalnych smaków łączy się dla naszych gości zwiedzanie atrakcji turystycznych w najpiękniejszych miastach Polski: Gdańsku, Wrocławiu, Warszawie i Krakowie. Ważne są też wizyty w terenie, w małych miejscowościach, np. na Podhalu w okolicach Zakopanego. Mamy tu piękną przyrodę i wiele cichych miejsc do relaksu. Tu widać, że polska ziemia jest piękna, ale jej mieszkańcy są największą wartością – dodaje rozmówczyni. - Każdy przybysz od razu czuje się tutaj jak u siebie, a utalentowane gospodynie przygotowują wspaniale pyszności. Spotkania z Kołami Gospodyń Wiejskich przy okazji warsztatów kulinarnych wnoszą w pobyt gości atmosferę ciepła, wspólnego respektu oraz wyjątkowej gościnności.

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit