Ważne dla zainteresowanych udziałem w Dniu Eksperckim POT

tour-salon

Jak przygotować polską ofertę turystyki kulinarnej dla cudzoziemców? W jaki sposób promować oferty turystyczne? Które z metod promocji uzdrowisk, usług spa i welleness przynoszą najlepsze efekty? Wykłady i dyskusje na te tematy prowadzone będą podczas Dnia Eksperckiego Polskiej Organizacji Turystycznej, 16 października, podczas targów turystycznych Tour Salon w Poznaniu.

Zasadniczą część zajęć zajmą warsztaty, którym organizatorzy nadali wszystko mówiący, nie pozostawiający wątpliwości tytuł „Podróżuj globalnie – smakuj lokalnie – czyli jak przygotować ofertę turystyki kulinarnej dla turystów z całego świata – prezentacje inspirujących przykładów polskiej oferty turystyki kulinarnej, które podbiły podniebienia turystów z różnych zakątków świata". Pierwsze zajęcia poprowadzi Hubert Gonera, właściciel firmy Landbrand, twórca miejskich i regionalnych szlaków kulinarnych, który przedstawi przepis przygotowania oferty kulinarnej na przykładzie analizy polskich przypadków oraz case study Kraju Basków w Hiszpanii, omówi najnowsze trendy z dziedziny food travel, a także globalne tendencje rozwoju turystyki kulinarnej, o których dyskutowali w tym roku uczestnicy pierwszego Światowego Forum Turystyki Kulinarnej organizowanego przez UNWTO w San Sebastian. Dawid Łagowski, szef kuchni Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort, wyróżniony rekomendacją slow food Polska, podzieli się doświadczeniami budowy destynacji turystycznej opartej na ofercie win. Interesujące są przykłady kompozycji menu pałacowych restauracji, których dania są dobrane do smaków lokalnych win dojrzewających w winnicach Pałacu, specyfika serwowanych lunchy w winnicy pomiędzy rzędami winorośli, a także winobrań organizowanych dla gości pałacu w Mierzęcinie oraz zastosowań win w zabiegach spa i wellness. Z kolei współtwórca projektu Eat Warsaw&Cracow, przewodnik turystyczny i kulinarny Michał Sobieszuk podejmie tematykę gustów cudzoziemców, co im smakuje, i co zachwyca w polskiej kuchni serwowanej w restauracjach Warszawy i Krakowa. Eat Warsaw&Cracow jest produktem turystycznym dedykowanym obcokrajowcom obejmującym zwiedzanie miast, poznawanie ich tradycji kulinarnych, udział w warsztatach i degustacjach. Punktem kończącym Dzień Ekspercki POT będzie dyskusja na temat możliwości tworzenia lokalnych produktów turystyki kulinarnej.

Zajęcia Dnia Eksperckiego odbywały się będą w Sali Niebieskiej w holu wschodnim, w piątek, 16 października, od godziny 13.30 do 15.30. Szczegółowych informacji na temat przebiegu Dnia Eksperckiego i programu udziela Kamila Łuczyńska, tel.: (22) 536 70 86.

Zainteresowanych udziałem organizatorzy proszą o potwierdzenie obecności do 13 października przesyłając e-mail na adres: kamila.luczynska-wilczek@pot.gov.pl

Rejestracja na targi Tour Salon:

http://www.tour-salon.pl/pl/informacje_dla_zwiedzajacych/rejestracja_i_sprzedaz_e-biletu/

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit