Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji

Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji

Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji. Red. nauk. Ewa Czarniecka-Skubina, Dorota Nowak, Jolanta Mogiła-Lisowska. Warszawa: Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie, 2011,– 313 s.; ISBN 978-83-922173-7-4

Spis treści

Wprowadzenie

Część 1: Aspekty prozdrowotne żywności i żywienia

1. Oferta prozdrowotna w gastronomii na przykładzie rynku warszawskiego / Ewa Czarniecka-Skubina, Piotr Rzeźnicki

2. Znaczenie produktów o obniżonej kaloryczności w żywieniu współczesnego człowieka / Dorota Nowak, Michał Piotrowski

3. Możliwości wykorzystania filozofii wellness do propagowania idei racjonalnego żywienia / Dorota Nowak, Monika Bąk

4. Rola ziemniaka w żywieniu, turystyce i rekreacji / Dariusz Andrejko, Ewa Czarniecka-Skubina, Beata Dutkowska, Marian Panasiewicz

5. Wykorzystanie ziemniaków w przemyśle spożywczym i gastronomii – Dariusz M. Stasiak

Część 2: Bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji

1. Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wartości odżywczej dań mięsnych serwowanych w jednej z lubelskich restauracji o charakterze ludowym – Agnieszka Latoch

2. Weryfikacja dobrych praktyk i systemu HACCP w kuchni sanatorium / Joanna Trafiałek, Danuta Kołożyn-Krajewska

3. Dobre praktyki żywienia w gospodarstwach agroturystycznych / Jan Krupa, Beata Dec

4. Bezpieczeństwo usług gastronomicznych na przykładzie wybranego zakładu gastronomii systemowej / Elżbieta Rosiak, Wioleta Łosiewska

5. Analiza ergonomii stanowisk pracy na terenie kuchni oraz na zapleczu sal wielofunkcyjnych warszawskich hoteli reprezentacyjnych / Wiesława Grzesińska, Martyna Latos

Część 3. Gastronomia jako miejsce rekreacji

1. Nowe trendy na rynku usług gastronomicznych na przykładzie gastronomii indywidualnej w Warszawie / Natalia Zdun, Ewa Czarniecka-Skubina

Zamówienia realizuje Elżbieta Rosikiewicz, Dział Promocji i Informacji Prasowej Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki, ul. Chodakowska 50, 03-816 Warszawa, tel. 22 256 88 56, email: e.rosikiewicz@wshgit.edu.pl

Źródło: Elżbieta Rosikiewicz, korespondencja nadesłana 19.11.2011

 

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit