Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii

Wybrane zagadnienia

Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii / pod red. Mirosława Słowińskiego. – Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2014. – 285 s. : il. ; 24 cm. Bibliogr. przy pracach. ISBN 978-83-7583-570-0

Spis treści
1. Technologia mięsa
1.1. Struktura i skład chemiczny mięsa oraz wpływ przemian poubojowych na jego właściwości technologiczne / Andrzej Tyburcy, Tomasz Florowski
1.2. Peklowanie mięsa / Lech Adamczak, Mirosław Słowiński
1.3. Proces produkcji wędlin / Mirosław Słowiński, Krzysztof Dasiewicz
1.4. Proces produkcji konserw mięsnych / Lech Adamczak, Aneta Cegiełka
1.5. Technologia wędlin podrobowych / Tomasz Florowski, Krzysztof Dasiewicz
1.6. Technologia żywności wygodnej z mięsa drobiowego / Dorota Pietrzak, Aneta Cegiełka
1.7. Zastosowanie hydrokoloidów polisacharydowych jako dodatków funkcjonalnych w przetwórstwie mięsa / Aneta Cegiełka, Lech Adamczak
1.8. Wykorzystanie białek niemięśniowych w technologii mięsa / Krzysztof Dasiewicz, Marta Chmiel
1.9. Wykorzystanie fosforanów w technologii mięsa / Marta Chmiel, Mirosław Słowiński
1.10. Ocena jakości handlowej jaj / Dorota Pietrzak, Jan Mroczek
2. Technologia mleka
2.1. Ocena mleka surowego i technologia mleka spożywczego / Anna Berthold-Pluta, Antoni Pluta
2.2. Technologia mleka fermentowanego / Katarzyna Kycia, Stanisław Zmarlicki
2.3. Technologia kwasowego i podpuszczkowego wytrącania białek mleka / Małgorzata Ziarno, Katarzyna Kycia
2.4. Technologia serów podpuszczkowych i twarogowych / Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta
2.5. Technologia serów topionych / Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta
2.6. Technologia masła i mleka w proszku / Katarzyna Kycia, Małgorzata Ziarno
2.7. Technologia deserów mlecznych / Katarzyna Kycia, Małgorzata Ziarno
3. Podstawy technologii gastronomicznej
3.1. Procesy cieplne w technologii gastronomicznej / Tomasz Florowski, Aneta Cegiełka
3.2. Przyprawy i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej / Aneta Cegiełka, Tomasz Florowski
3.3. Zupy i sosy w technologii gastronomicznej / Marta Chmiel, Dorota Pietrzak
3.4. Metody wytwarzania i ocena ciast drożdżowych / Małgorzata Sobczyk
3.5. Ocena tłuszczów i olejów wykorzystywanych do smażenia potraw / Magdalena Maszewska, Krzysztof Krygier
Zamówienia realizuje księgarnia internetowa Wydawnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dokument online: http://www.wydawnictwosggw.pl/744/Wybrane-zagadnienia-z-technologii-zywnosci-pochodzenia-zwierzecego-i-podstaw-gastronomii.html#.VDv9WhaWnKs, data dostępu 13.10.2014

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit