Tajemnica powodzenia najlepszej karczmy w kraju

Do czytelników trafiła książka „Krynicki Cichy Kącik głośny w świecie”, kolejna publikacja Elżbiety Tomczyk-Miczki. Autorka pozostaje w ulubionym kręgu tematyki kulinarnej, choć tym razem nie poświeca się zgłębianiu receptur lokalnych potraw.

Książka „Krynicki Cichy Kącik głośny w świecie” to nie tylko historia 80-letniej karczmy na obrzeżach uzdrowiska Krynica Zdrój. Ale też coś więcej. Ten jubileusz to powód, by w tle pokazać dzieje kurortu, jego początki i rozwój, słynnych Kryniczan i znamienitych gości. Specyfika tego skrawka Sądecczyzny z folklorem Łemków, poczet wspaniałych ludzi. Lekarzy, społeczników i artystów tej klasy co utożsamiani z Krynicą malarz Nikifor Krynicki i śpiewak Jan Kiepura – to tematy, które ukraszają wydawnictwo merytorycznie i artystycznie.

Przez wiele lat przez ściany „Cichego Kącika” przewinęły się rzesze gości, w tym elity kulturalne, polityczne i biznesowe. Książka w przyjazny sposób wprowadza nas w kulisy prowadzenia restauracji, jej metamorfozy, wspomnienia o kultowych dancingach z czasów PRL, a na koniec poznajemy klucz do sukcesu, którego tajemnicę zdradza właściciel, Dariusz Mikulski, czterokrotny zdobywca tytułu najlepszej karczmy w Polsce w konkursie Poland 100 Best Restaurants.

Wydawnictwo zostało zrealizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego, wydawcą jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie „Aleja Podróżników” z Krakowa.

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit