Wydawnictwo Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka

O pierwszej „stołówce” w Europie / recenzja

O pierwszej „stołówce” w Europie

Jeśli chcesz odbyć kulinarną wycieczkę w przeszłość i „zasmakować” w staropolskim menu na Zamku Żupnym w Wieliczce – ta  książka jest dla ciebie!

W sercu Wieliczki znajduje się, widoczna z daleka, potężna sylweta Zamku Żupnego siedziby solnego przedsiębiorstwa od końca XIII w do 1945 r., a dziś Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Ten ciekawy obiekt skrywa niejedną tajemnicę. W dawnych wiekach na dziedzińcu zamkowym  była  usytuowana kuchnia żupna, czyli  pierwszy ,,zakład zbiorowego żywienia” w Europie. To tu do XVI w. wydawano darmowe posiłki górnikom, urzędnikom i wozakom przyjeżdżającym po sól. Na dziedzińcu zamkowym do dziś intrygują resztki 4 filarów - pozostałości po dawnym piecu. Kuchni już nie ma, ale pamięć o niej przetrwała, przywołuje ją też nowa publikacja pt.,, Kuchni żupnej dawne dzieje”.

Wydawnictwo w sposób popularny  przybliża obraz historii żywienia górników i innych pracowników w żupie solnej w okresie XIV-XVI w., starając się nakreślić przybliżony wizerunek żupnego stołu i zawartości spiżarni zamkowej na ogólnym tle kulinarnym epoki. Dopełnieniem obrazu są przepisy na potrawy z czasów staropolskich, na które nabywano określone produkty potwierdzone w rachunkach żupnych. Jednym z najoryginalniejszych jest na pewno przepis na przyrządzanie łap niedźwiedzich.

Receptury przywracają dawne smaki i aromaty dając pewien pogląd na to czym delektowali swe podniebienia dawni pracownicy żup.

Życzymy smacznej lektury rozdziałów:

Pierwsza „stołówka” w Polsce czyli żupnej kuchni opisane

Królestwo szafarza – rzut oka na spiżarnię dawnej żupy

Żupne zakupy

Słów kilka  o początkach i historii kuchni żupnej

Kulinarne obserwacje dawnych podróżników

Słodko-kwaśna staropolska strawa

Wśród starych ksiąg kucharskich …

Kasza raz ! czyli co mogło posilać dawnych górników, żupników i urzędników

Piwo – staropolska ambrozja ….

Słodkie życie … także na zamku

Wonne zioła i przyprawy co leczą i cieszą podniebienie

Tęcza barw kuchennej soli ….

Żupne kulinaria czyli dawne i współczesne solne inspiracje

Kuchni żupnej podróży w czasie – zakończenie.

Małgorzata Piera, „Kuchni żupnej dawne dzieje”, Wydawca: Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka, str. 61

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit