Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej:: Food, Drinks and Culinary Art in English and Polish Terminology Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów / Anna Sancewicz-Kliś. Warszawa: Poltext, 2014,– 440 s. ISBN: 978-83-7561-393-3
Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania. Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).
Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych. Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.
Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego. Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.
Zamówienia realizuje księgarnia internetowa wydawnictwa „Poltext", dokument online: http://www.poltext.pl/b1585-Jedzenie-napoje-i-kulinaria.htm, data dostępu 24.07.2014