Bezpieczeństwo żywności i żywienia

Bezpieczeństwo żywności i żywienia / red. Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014,– 149 s. ISBN: 978-83-7160-741-7
Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dzisiaj przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.
Zamówienia realizuje księgarnia internetowa Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dokument online: http://www.wydawnictwo.up-poznan.net/english/opispozycji-687.html, data dostępu 14.09.2014