Patronaty

Zakosztować gościnności oraz smaków niezwykłej w różnorodności kuchni podlaskiej

Przy stoliku ubiegłorocznego jury. Od lewej Joseph Seeletso, Botswana, szef kuchni restauracji w Centrum Wina, występuje w programie „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”;  Giancarlo Russo, Włochy, szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie, prowadzący program autorski w Tele5 i nowy program w kuchnia TV; Jarosław Uściski, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Moonsfera w Warszawie, występuje w programie „Kawa czy Herbata” i „Pytanie na śniadanie”

Polska Organizacja Turystyczna objęła patronatem, a Aktualności Turystyczne patronatem medialnym tegoroczną edycję Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku. Rozpocznie się on 5 czerwca i potrwa do dnia następnego.

Realizowany przez Podlaską Regionalną Organizację Turystyczną już po raz trzeci Międzynarodowy Festiwal Kuchni okazał się pomysłem doskonałym, a dzięki inwencji w mnożeniu pomysłów uatrakcyjniających imprezę i profesjonalnemu przygotowaniu przez podlaską ROT - zyskuje na popularności wśród bywalców i znaczeniu w kalendarzu imprez  turystycznych.

 Profesjonalni kucharze i kochający gotowanie amatorzy

 Pierwsza edycja festiwalu miała miejsce przed dwoma laty podczas Podlaskich Targów Turystycznych. W zamyśle była to impreza o zasięgu regionalnym. Rok później nabrała już rangi międzynarodowej, ponieważ swój udział zgłosili restauratorzy z Białorusi, Litwy i Francji,  a sukces wydarzenia skłonił PROT do organizacji Festiwalu Kuchni, jako niezależnej imprezy. Tegoroczna edycja potrwa dwa dni i toczyć się będzie w formule konkursu kulinarnego, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze, jak i amatorzy obdarzeni darem umiejętności smakowitego gotowania i komponowania oryginalnych dań.  Pierwszego dnia rywalizować będą kucharze z Polski, natomiast drugiego dnia kucharze z zagranicy. Profesjonaliści będą gotować na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne. Imprezę poprowadzi kolejny raz Karol Okrasa, członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu będzie Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

 Jak to w „podlaskim Wersalu” ucztowano

 Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego jest kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji. Zaproszeń do udziału w wielodniowych wystawnych balach w „podlaskim Wersalu” nie odrzucali najznakomitsi, utytułowani członkowie europejskiej socjety dworskiej, dodając im blasku i czyniąc z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia. Tutejszej gościnności oraz smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej będą mogli skosztować uczestnicy Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku.

 Dla mieszkańców i turystów

 Imprezą towarzyszącą Festiwalu będzie Jarmark Wyrobów Regionalnych. Plac Miejski przez dwa dni będzie miejscem skupiającym ofertę gastronomiczną całego regionu. Poczynając od marynat, leśnego runa, oferty wędliniarskiej, garmażeryjnej, chlebów i ciast, na wyśmienitych nalewkach, ziołach i przyprawach kończąc. Podczas Jarmarku prezentowane również będą tradycje rękodzieła na Podlasiu, jak również artystów plastyków białostockich. Przyjezdni turyści będą mieli możliwość zakupu szerokiego wachlarza oryginalnych pamiątek, takich jak ikony, tkaniny dwuosnowowe, rzeźby itp. Dla mieszkańców województwa podlaskiego oraz przyjezdnych turystów zostanie przygotowana degustacja potraw kuchni europejskiej oraz podlaskiej, m.in.: kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej oraz rosyjskiej.

Kulinarne zmagania uczestników, uświetni wieczorny koncert zespołów „Czeremszyny” oraz „Devil Blues” z Białegostoku. Zarówno kulinaria podlaskie jak i blues to wyróżniki miasta.

Podczas Festiwalu odbędą się również pokazy sztuki kelnerskiej i barmańskiej, prezentacje sprzętu gastronomicznego i cateringowego, liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, Podlaskie Kuchcikowo – zabawy kulinarne dla dzieci, pokaz muzyki i tańca dworskiego, pokaz tańca nowoczesnego oraz wystawa zdjęć.

 


Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit