Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku

Smaczna forma promocji regionu

Zgodni co do werdyktu…Więcej »

- W trzecią niedzielę maja na placu przed Ratuszem Miejskim w Białymstoku organizujemy Międzynarodowy Festiwal Kuchni - informuje Jadwiga Dąbrowska, dyrektor Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. - To druga edycja tej imprezy. Poprzednia była elementem programu Podlaskich Targów Turystycznych.

Tym razem będą to dwa niezależne wydarzenia. Ponadto ubiegłoroczny festiwal regionalny w tym roku zyska rangę międzynarodową. Do udziału zapraszamy uczestników z państw ościennych: Litwy i Białorusi Otrzymaliśmy także deklarację od naszych partnerów z francuskiego regionu Limousin, którzy słysząc o festiwalu sami zgłosili chęć uczestnictwa.

W imprezie wezmą udział zarówno kucharze, jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwsi będą gotować na oczach jurorów i publiczności. Drudzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne. Charakter zawodów kuchmistrzów definiuje w tym roku hasło „Owoce leśne”. Amatorzy z województwa podlaskiego zorganizują degustację serów korycińskich, sękaczy, szynek, ogórków narwiańskich, chlebów domowego wypieku etc. Goście z Francji poszczycą się dorobkiem tamtejszych producentów win, zaprezentują także mało znane w Polsce artykuły spożywcze: kasztany, nadziewane figi, cidre, pasztety z gęsi, kaczek, dzików.

- Ideą imprezy jest zaprezentowanie różnorodności kulturowej północno-wschodniej Polski, wielokulturowości znajdującej swe odbicie w kuchni regionu Podlasia, ale także jednoczenie ludzi różnych narodowości ceniących dobrą kuchnię - podkreśla dyrektor PROT.

Imprezę poprowadzi Karol Okrasa, szef kuchni hotelu Bristol w Warszawie, osoba lubiana przez dziennikarzy, często zapraszana przed telewizyjne kamery.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit