Inicjatywa Stowarzyszenia „Ślężanie” - Lokalna Grupa Działania w Sobótce k. Wrocławia

Nie daj się kontrolerom

Od lewej: Izabela Zamirska-Rajek (wiceprzewodnicząca Rady LGD „Ślężanie”, pracownik magistratu w Niemczy), Natalia Fabisiak i Agnieszka Śliż (Lokalna Grupa Działania „Gromnik” w Strzelinie), Mirosław Stawski (wiceprzewodniczący Rady LGD „Ślężanie”, dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Mietkowie), Maria Banach (prezes LGD Leader A 4, dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Siechnicach) i Elżbieta Pasławska (prezes Stowarzyszenia „Ślężanie” - Lokalna Grupa Działania) / fot.: Marek Perzyński

Reklama lokalnych produktów w telewizji jest dobra i zła. Dobra, bo błyskawicznie zyskuje się nowych klient ów. Zła, bo zaraz zjawia się kilka kontroli. Kontrolerzy korzystają często z niewiedzy kontrolowanych. Stowarzyszenia „Ślężanie” - Lokalna Grupa Działania w Sobótce koło Wrocławia zamierza dać im tę wiedzę. Opracowując poradnik dla procentów żywności przy pomocy Izby Rolniczej we Wrocławiu.


- Ludzie są często bezradni, bo przepisy rozrzucone są w różnych aktach prawnych - mówi Elżbieta Pasławska, prezes Stowarzyszenia „Ślężanie”. - Nie wiedzą choćby, jak dokonać uboju gospodarskiego zgodnie z przepisami sanepidu i służb weterynaryjnych. A do takiego uboju mają prawo.

Jest o co walczyć. Dobry smak jest w cenie. Klienci są za niego dobrze zapłacić.

O certyfikat produktu ślężańskiego ubiega się w tym roku 55 producentów. Ci, którzy chcą wykorzystać go komercyjnie, muszą od tego roku zapłacić 50 zł od produktu. Certyfikat nadawany jest na rok. Dwie pierwsze edycje były bezpłatne. Na zachętę.

Z certyfikatu korzysta na przykład Jacek Chmielowski, u którego w budynku skasowanego dawno temu browaru w Sobótce-Górce można zjeść pstrąga ślężąńskiego. Na różne sposoby. Wędzonego, smażonego, w cieście piwnym.

Okazję promocji dają takie imprezy, jak Ślężański Festiwal Rzemiosł Rękodzieła i Produktu Lokalnego. Czwarty odbył się 11-12 grudnia br. w Sobótce. Przyjechali m.in. liderzy lokalnych grup działania. Elżbieta Pasławska poinformowała o swym najnowszym pomyśle: szlaku dobrych smaków i tradycji ślężańskich, który ma szansę na dofinansowanie samorządu województwa dolnośląskiego. Ogłosił właśnie konkurs na opracowanie szlaków i wydawnictwa.

Marek Perzyński

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit