LOT Ziemia Lęborska

III Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie

14 października odbyły się w Lęborku III Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie. Przedsięwzięcie zorganizowała LOT Ziemia Lęborska przy współudziale Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Starostwa Powiatowego, Urzędu Miejskiego oraz Zespołu Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu.

Na kulinariach zaprezentowało się 15 wystawców z 6 powiatów województwa pomorskiego. Obecne były panie z kół gospodyń wiejskich, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych i restauratorzy. Każdy z wystawców tradycyjnie przygotował po kilka potraw, z których jedna była konkursową, ocenianą przez jury w składzie: dr Renata Korzeniowska-Ginter z Akademii Morskiej w Gdyni; Krzysztof Szulborski; prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski; Andrzej Ławniczak, sekretarz SPKiCRP, a także przedstawicielka kół gospodyń wiejskich Lucyna Wrzesień, prezes KGW w Mostach.
Najlepsze zdaniem komisji oceniającej dania zostały wyróżnione przyznaniem Pomorskich Lwów Kulinarnych, ufundowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Nagrodzono potrawy, które uzyskały najwyższą średnią punktów uwzględniającą trzy kategorie: estetykę podania, wygląd potrawy i jej walory smakowe (oceniano w skali od 1 do 5). Lwy, wręczane przez Wiesława Kamińskiego, członka Zarządu Województwa Pomorskiego, otrzymały następujące podmioty: KGW Sławutowo za kartoflankę (najwyższa średnia – 4,375 pkt.), Stowarzyszenie Kaszubianki z Kamienicy Szlacheckiej za roladę z indyka w sosie żurawinowym (4,15 pkt.), Bar Restauracyjny Betlejem z Leśnic za kaczkę betlejemską w sosie truflowym (4,125 pkt.) oraz Centrum Kształcenia Praktycznego Pracownie Gastronomiczno-Hotelarskie ze Słupska za kaczkę po słowińsku (4,025 pkt.). Dodatkowo wszyscy uczestnicy kulinariów odebrali z rąk starosty lęborskiego Ryszarda Wenty oraz zastępcy burmistrza Lęborka Alicji Zajączkowskiej pamiątkowe dyplomy, a także wykonane z brązu łyżki kuchenne z logo imprezy.
Szczególne podziękowania należą się Starostwu Powiatowemu i Urzędowi Miejskiemu za wsparcie finansowe kulinariów oraz Halinie Krzewniak, prezes Stowarzyszenia Twórców i Animatorów Kultury TAK, za pomoc w wykonaniu aranżacji wnętrza sali, w której przeprowadzono imprezę.

Patronat Honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Pomorskiego, a Patronat Medialny – Dziennik Bałtycki.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit