Dni Kuchni Ukraińskiej wstępem do Euro 2012

Wrocławianie poznają smak lwowskiego piwa

Wiceprezes DOT Jerzy Ludwin (pierwszy z prawej) i konsul honorowy Ukrainy we Wrocławiu Grzegorz Dzik / fot.: Marek Perzyński

Rośnie temperatura w miastach, w których odbędą się rozgrywki Euro 2012. Na tym ogniu chce też upiec pieczeń branża turystyczna. We Wrocławiu wrze w restauracjach i na wielu budowach, które muszą być ukończone do czasu przyjazdu kibiców.

Jednym z takich miejsc jest barka „Tumska”  przy hotelu i restauracji o tej samej nazwie, z którą ściśle współpracuje Dolnośląska Organizacja Turystyczna. Trwają w niej właśnie Dni Kuchni Ukraińskiej. Ukraińskiej - bo to państwo jest wraz z Polską gospodarzem Euro 2012.

To także dobra okazja, żeby przypomnieć, że Wrocław i Lwów są sobie bliskie, jak żadne inne miasta na świecie. We Wrocławiu wciąż opowiada się taką historyjkę: Spotyka się dwóch mężczyzn. Jeden pyta drugiego. - Pan skąd? - Z Wrocławia - ten odpowiada.  - O! Ja też ze Lwowa! - krzyczy  pierwszy. Po II wojnie światowej Polacy, którzy musieli opuścić Kresy wschodnie zajęte przez Związek Sowiecki, wyjeżdżali gremialnie głównie na tzw. Ziemie Odzyskane. Lwowska inteligencja osiadła przede wszystkim we Wrocławiu, gdzie wciąż na ulicy można usłyszeć lwowski zaśpiew. Jest tutaj też grupa Ukraińców, dla których Jan Paweł II utworzył niedawno eparchię, czyli diecezję Kościoła grecko-katolickiego. Co więcej, podarował im na katedrę w centrum Wrocławia wspaniały kościół.

Notabene biskup tego Kościoła był obecny na inauguracji Dni Kuchni Ukraińskiej, a podano m.in. słynny barszcz ukraiński z pampuszkami, pierogi z kaszą gryczaną i sałatkę Dniestr. Specjalnie sprowadzono też piwo lwowskie. To dla ciała. Dla ducha jest wystawa fotografii z widokami Lwowa. Ci, którzy przybyli na inaugurację i wernisaż, mogli posłuchać m.in. Kapeli Bandurzystek „Zorianica” z Uniwersytetu Lwowskiego.

- Wystawa towarzyszy Dniom Kuchni Ukraińskiej, na które zapraszamy od 21 maja przez trzy tygodnie - mówi Jerzy Ludwin, wiceprezes Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej i zarazem współprowadzący firmę Integer, do której należy barka „Tumska”.

Współorganizatorem Dni Kuchni Ukraińskiej jest Konsulat Honorowy Ukrainy we Wrocławiu.

Marek Perzyński

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit