III Festiwal Śląskie Smaki 2008

Wiśniowa szpazja i inne frykasy

Obrady Jury

14 czerwca Plac Długosza w Raciborzu zamienił się w najsmaczniejsze miejsce w Polsce, bowiem właśnie tam czternaście drużyn amatorów i sześć profesjonalnych zespołów rywalizowało o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2008. Organizatorami Festiwalu była Śląska Organizacja Turystyczna i Starostwo Powiatowe w Raciborzu, a honorowy patronat nad imprezą objęła Polska Organizacja Turystyczna oraz Marszałek Województwa Śląskiego.

    Podczas gdy w powietrzu unosiły się wspaniałe zapachy przygotowywanych potraw zgromadzone tłumy bawiły się na artystycznym show. Nad całością programu artystycznego czuwał prowadzący imprezę, znany i lubiany aktor Jacek Borkowski. Do zabawy zagrzewały regionalne zespoły folklorystyczne z powiatu raciborskiego, kabaret „Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka” oraz zespół coverowy „Los Sobowtooros”. Największe wrażenie na festiwalowej publiczności zrobił zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny, który opuszczał scenę w feerii braw i okrzyków na bis.

    Poziom potraw stających w konkursowe szranki był niezwykle wysoki, stąd też Jury, w składzie którego zasiedli m.in. znana aktorka Emilia Krakowska, autorka kulinarnych bestsellerów Hanna Szymanderska i Wiesław Ambros, prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, nie miało łatwego zadania. Po licznych degustacjach i długich naradach ogłoszono następujące wyniki:


W kategorii profesjonalistów


    Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2008 otrzymał Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego za pasztet z królika z sosem śliwkowym z żurawiną, żurek z królika z ziemniakami, pieczone gołębie z boczkiem z czarnymi kluskami i czerwona kapustą;

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit