Informator MODR

Dobre smaki ambasadorem Mazowsza

W trakcie tradycyjnego festynu z okazji Światowego Dnia Ziemi na warszawskim Polu Mokotowskim zrozumiałym powodzeniem cieszyły się prezentacje zdrowej i dobrej żywności regionalnej Mazowsza. To jeden z wyróżników regionu, dający mu niewątpliwie przewagą konkurencyjną.

Syntezę informacji zawierał kolportowany na licznych stoiskach bogato ilustrowany informator „Poznajemy smaki Mazowsza" wydany przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego (MODR). W publikacji skoncentrowano się na prezentacji produktów ze wschodniej części województwa, będącej kulturowym pograniczem historycznego Mazowsza i Podlasia.
Jak podkreślił we wstępie do tej pożytecznej publikacji dyrektor MODR, Sylwester Grodkowski, rolnicy - gospodarze kwater agroturstycznych w województwie mazowieckim bardzo często sięgają do starych przepisów, a do przygotowywania potraw wykorzystują ekologiczne surowce pochodzące z własnych gospodarstw.
I tak wśród propozycji kulinarnych znalazły się m in. pochodzące z powiatu łosickiego: kociołek z ogniska, kapusta postna z grzybami leśnymi, zupa dyniowa, pierogi z soczewicą. Z powiatu siedleckiego wywodzą się np. pierogi z dynią w sosie szałwiowym, ciasto „Warzywniak" i kluski parzaki. Kiełbasa jalowcowa to przysmak z powiatu sokołowskiego, faszerowana kaczka – z powiatu mińskiego, a sernik „Pychotek" z mińskiego.
Uzupełnieniem informatora jest wykaz najważniejszych atrakcji wschodniej części województwa mazowieckiego. Jest to z pewnością dodatkowa porcja argumentów przemawiających za słusznością wyboru tych okolic jako celu: weekendu, urlopu lub choćby krótkiej wycieczki.
Jan Paweł Piotrowski

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit