Regionalne kulinaria

Tajemnice receptur ujawnione

Lubelskie Smaki…Więcej…»

Prosty i skuteczny sposób na promocję regionu puławskiego mają Starostwo Powiatowe i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Puławach.

Dzięki staraniu damskiego komitetu redakcyjnego: Marii Muller, Haliny Soleckiej i Danuty Szlendak ukazała się książka „Wokół kuchni i stołu - tradycje Ziemi Puławskiej”. Zgromadzono tu najciekawsze i najoryginalniejsze przepisy, a pomogły w tym - choć nie bez specjalnych namów - panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

Dlaczego trzeba było prosić gospodynie o przepisy? Po prostu prawdziwe domowe receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Potrawę można było komuś ofiarować w prezencie, ale przepis na nią był na Powiślu skrzętnie strzeżoną tajemnicą. W kulinarnym przewodniku jest ich ponad 80, a są to między innymi przepisy na: polewki i bryje, podpłomyki oraz nalewki. Obok przepisu dodano nazwę miejscowości, z której dany specjał pochodzi.

W książce są także ciekawostki historyczno-etnograficzne. Można się z niej na przykład dowiedzieć, że na Powiślu w XIX wieku podstawą tradycyjnego pożywienia była mąka. To z niej przyrządzano zupy. Z niej także pieczono chleb, któremu poświęcono cały rozdział. Chleb powiślański powinien być żytni i pieczony na zakwasie. Na powiślańskim stole nie brakowało ziemniaków, kapusty, kaszy jęczmiennej, roślin strączkowych i mleka. Co zaskakujące, nie ma tu zbyt dużo potraw z ryb ani runa leśnego.

Panie redagujące książkę dotarły natomiast do receptur świątecznych, w tym między innymi na powiślańską kaszę jaglaną z polewką, sołoduchę czy kisiel owsiany.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit