Małopolski Festiwal Smaku AD 2014

Smakowity jubileuszowy tort

1.-Smakowity

Małopolski Festiwal Smaku ma 10 lat. Doniosłość jubileuszu podkreślił tort, którego dekoracje stanowiły ozdoby przedstawiające produkty regionalne Małopolski. Wykonane z lukru przysmaki, wśród nich karp zatorski, oscypek, kapusta charsznicka, precelek, jabłka łąckie i śliwki nawiązywały do bogactwa kulinarnego Małopolski. Jubileuszowa edycja, będąca finałem festiwalu, odbyła się 23-24 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

Okrągła rocznica wydarzenia realizowanego od dziesięciolecia, to okazja by podkreślić, że największe kulinarne święto Małopolski jest też pierwszym i największym tego typu wydarzeniem w Polsce. Finał poprzedzony jest sześcioma półfinałami w miejscowościach regionu: w Krakowie (Święto Chleba), Oświęcimiu, Nowym Sączu, Zakopanem lub Nowym Targu, Tarnowie, Wadowicach oraz Miechowie. Impreza stanowi zasadniczy element promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych i ma na celu uhonorowanie najlepszych producentów żywności tego regionu. W tym roku podczas krakowskiego finału swoje produkty prezentowało 60 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 40 producentów.

Baw się razem z nami

2.SmakuPrzez cały weekend na festiwalową publiczność czekało wiele kulinarnych atrakcji. Obok degustacji wyrobów małopolskich producentów, były to przede wszystkim pokazy i warsztaty gotowania w Kuchni Festiwalowej. Pokazy kulinarne urządzili blogerzy kulinarni, którzy poczynając od ubiegłego roku włączyli się w organizację festiwalu, gotując i częstując publiczność przyrządzanymi własnoręcznie potrawami. Od lat w roli ekspertów, którzy zasiadają w Jury oraz krzątają się w festiwalowej kuchni występują skupieni w Małopolskim Stowarzyszeniu Kucharzy i Cukierników mistrzowie kuchni. Stowarzyszenie jest członkiem Małopolskiej Organizacji Turystycznej i pomaga w rozwoju produktów turystyki kulinarnej, w tym w Małopolskiej Trasy Smakoszy.

Zwycięskie mięsiwo z pieca

Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze. Za najlepszy małopolski produkt jubileuszowej edycji wyróżnione przez jury tytułem Grand Prix uznano Mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX" Jacka Pabisa z Młoszowej. Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem, ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan" Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąg wędzony (producent: Jerzy Milewski). Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba" Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach). Jury podziękowało i nagrodziło również blogerów kulinarnych, którzy podczas finału i wszystkich siedmiu regionalnych półfinałów prezentowali swoje dania i częstowali nimi wszystkich gości festiwalu.
Faworyci publiczności
Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:
•Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
• Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
• Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
• Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa.
Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI" Marii Zdebskiej za pierogi ze śliwkami, a wyróżnienie w tej kategorii otrzymała także Lucyna Gaweł, producentka soku z pomidorów malinowych.

Gotowaniu i smakowaniu towarzyszyły koncerty, występy artystyczne i konkursy z nagrodami. Wszyscy chętni mogli wziąć udział w konkursie „Graj w korale", sprawdzić swoją wiedzę na temat regionu i zdobyć czerwone małopolskie korale. Duże zainteresowanie wzbudził pokaz mody, prezentujący stroje stylizowane na regionalne oraz inspirowane motywami kulinarnymi. Nowotarskie kożuszki haftowane w tradycyjne wzory podhalańskie przypomniały, że koniec lata się zbliża i trzeba pomyśleć o nadchodzącym sezonie zimowym, na który Małopolska branża już szykuje ofertę.

Elżbieta Tomczyk-Miczka

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit