Poznajemy nasz potencjał

Smaki Mazowsza atrakcją turystyczną

Gdy doszukujemy się obecnych i perspektywicznych,  konkurencyjnych przewag Mazowsza nad innymi województwami zabiegającymi o turystę, dostrzegamy walory przyrodnicze i kulturę regionu, jego centralne położenie, a także coraz bardziej dogodną dostępność komunikacyjną.

W  kategorii  przewag trzeba też dostrzec bogactwo kultury ludowej, gościnność oraz kulinaria (!).  Region Mazowsza może poszczycić się atrakcyjnymi potrawami, które między innymi także dzięki wrastającemu popytowi ze strony czysto turystycznej, są teraz częściej podawane nie tylko w gospodarstwach agroturystycznych i na festynach, ale także – i to na co dzień - w restauracjach, a niektóre produkty są dostępne w sklepach.

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego opublikował bogato ilustrowany informator   „Smaki Mazowsza”. We wstępie do tej pożytecznej publikacji – marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik zauważa m.in., iż „identyfikowanie niezapomnianych doznań kulinarnych z naszym regionem sprawia, że dziedzictwo Mazowsza, staje się jego największym bogactwem”.

W publikacji przedstawiono osoby fizyczne i podmioty gospodarcze wchodzące w skład Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza: restauracje, piekarnie, przetwórnie owoców i warzyw, pasieki, gospodarstwa agroturystyczne, sklepy itd. Z dużą satysfakcją przeglądamy listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego, która stale rozszerza się. Są na niej m.in. takie specjały, jak kapusta z olejem lnianym i grzybami, kiełbasa staropolska szydłowiecka, pasztet z Sobień-Jezior, miód kurpiowski, jabłka grójeckie, konfitura wiśniowa z Zakroczymia, sójka mazowiecka.

Jan Paweł Piotrowski

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit