Pod patronatem Polskiej Organizacji Turystycznej i patronatem medialnym Aktualności Turystycznych

Podlaskie smaki po raz trzeci

Jury degustacyjne ocenia dania przygotowane przez amatorów. Marek Tobiasz (z lewej),  Departament Współpracy Regionalnej Polskiej Organizacji Turystycznej i Bartłomiej Andruk, prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej

 

Dla mieszkańców i turystów

Konkursowi kulinarnemu towarzyszyło wiele atrakcji, o które zadbali organizatorzy. Przez dwa dni odbywał się Jarmark Wyrobów Regionalnych, podczas którego wytwórcy regionalnych przysmaków oferowali swoje produkty oraz promowali lokalne tradycje i kulturę. Niewątpliwą atrakcją były liczne degustacje, którym z lubością i apetytem oddawali się zarówno mieszkańcy województwa podlaskiego, jak i obecni w te dni w mieście turyści. Esperanto Cafe zapraszało do pokosztowania kuchni żydowskiej, Tatarska Jurta potraw tatarskich, pensjonat Sioło Budy - kuchni białoruskiej, a litewskiej - Firma Cukiernicza „Andraka”. Zrozumiałe zainteresowanie przyciągała też prezentacja dań kuchni dworskiej i odmienny w stylu, współczesny pokaz sztuki barmańskiej w wykonaniu Przemysława Marczuka. Doznań artystycznych dostarczały dzieła rzeźbiarskie mistrza carvingartu Adriana Kiersznowskiego, których tworzywem twórczości są warzywa  i owoce.

Organizatorzy pamiętali o inwestycji w kształcenie przyszłych mistrzów rondla zapraszając dzieci  do przydatnych zajęć w rodzaju „Podlaskiego Kuchcikowa” przygotowanego przez studentów Wydziału Zarządzania, Katedry Turystyki i Rekreacji Politechniki Białostockiej.

Atrakcje stołu nie byłyby pełne bez oprawy muzycznej i tanecznej. O tę dbał Zespół Fletów Prostych działający przy Domu Kultury „Śródmieście” w Białymstoku, wykonujący utwory nawiązujące do epoki baroku oraz Zespół Muzyki DawnejCapella Antiqua Bialostociensis” w repertuarze renesansowych tańców dworskich. Dzieci z grupy Tepdance z Teatru Tańca i Improwizacji Domu Kultury Zachęta przygotowały pokaz stepowania, natomiast uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku artystyczny pokaz taneczny. Wieczorną  publiczność zgromadził  koncert zespołów „Czeremszyna” i „Devil Blues” oraz finałowy spektakl taneczny Festiwalu „Unwanted Angels” Studia Działań Kreatywnych DanceOFFnia. Zarówno kulinaria podlaskie jak i blues to wyróżniki miasta.

Laureaci i jurorzy tegorocznego konkursu kulinarnego. od lewej: Jowita Praczuk i Andrzej Olichwier - przedstawiciele firmy GORT - sponsora I nagrody w etapie międzynarodowym;  Jan Wysokiński - redaktor naczelny „Rynku Podróży”; Dżenneta Bogdanowicz i Dżemila Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty - zwyciężczynie Konkursu Kulinarnego w etapie międzynarodowym; Błażej Borowski i Attyla Toth z restauracji węgierskiej Tokaj; Langlade Henri i Alain Nowak z restauracji francuskiej Le Green Guadelupe; Piotr Pietruczuk i Sebastian Kownacki z Hotelu Zejer; Irena Szostak i Rasa Gelusewicziene z restauracji litewskiej Kybynlar; Walentyna Gorbacz ze Starostwa Powiatowego w Hajnówce. Od dołu z lewej: Jerzy Pasikowski, Giancarlo Russo, Marek Tobiasz, Konrad BirekWyniki Konkursu Kulinarnego

Zanim wymienimy laureatów konkursów kulinarnych poznajmy członków szacownego jury, które oceniało efekty rywalizacji kucharzy. Jury techniczne reprezentowało trzech znamienitych szefów kuchni, członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni -  Giancarlo Russo, szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie; Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski, honorowy prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Konrad Birek z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W jury degustacyjnym zasiedli Jan Wysokiński, redaktor naczelny „Rynku Podróży”; Marek Tobiasz z Polskiej Organizacji Turystycznej, Bartłomiej Andruk, prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego oraz Walentyna Gorbacz, naczelnik Wydziału Promocji, Rozwoju Regionalnego, Turystyki i Współpracy z Zagranicą w Starostwie Powiatowym w Hajnówce.

A oto wyniki Konkursu Kulinarnego w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku.

Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści w etapie ogólnopolskim: I miejsce -  Restauracja Hotelu Zejer z Barszczowa; II miejsce -  Restauracja Toast z Białegostoku; III miejsce - Golf Park Lipowy Most.

Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści w etapie międzynarodowym: I miejsce - Tatarska Jurta; II miejsce – Restauracja Węgierska Tokaj; III miejsce - Le Green Guadeloupe z Francji.

Zwycięzcy w kategorii Amatorzy: I miejsce - Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi; II miejsce - Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry; III miejsce - Tatarski Przysmak - Maria Radecka.
Nagroda Publiczności „Najsmaczniejsze danie Amatora”
: Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry.

Zwycięscy otrzymali nagrody rzeczowe oraz bony pieniężne. Nagrody dla kucharzy ufundowali Prezydent Miasta Białegostoku, Marszałek Województwa Podlaskiego, Prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Fabryka Maszyn Gastronomicznych GORT S.A., AMC Polska  Alfa Metalcraft Corporation, WTN Bydgoszcz - AMT Gastroguss.

Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku współfinansowany był ze środków unijnych Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2007-2013 oraz z budżetu Samorządu Województwa Podlaskiego w ramach projektu „Kreacja wizerunku województwa podlaskiego w kraju i za granicą poprzez produkty turystyczne wysokiej jakości”.

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit