Pod patronatem Polskiej Organizacji Turystycznej i patronatem medialnym Aktualności Turystycznych

Podlaskie smaki po raz trzeci

Jury techniczne w trakcie narady. Od lewej Konrad Birek, Giancarlo Russo, Robert Sowa

Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku należy do jednego z najatrakcyjniejszych wydarzeń promujących produkt turystyczny regionu. W pierwszy weekend czerwca odbyła się trzecia jego edycja organizowana przez  Podlaską Regionalną Organizację Turystyczną wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego i Urzędem Miasta Białystok. Imprezę honorowym patronatem objęli Marszałek Województwa Podlaskiego, Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Starosta Powiatu Białostockiego oraz Polska Organizacja Turystyczna. Wśród patronów medialnym były Aktualności Turystyczne.


Białostocka impreza PROT oparta na pomyśle kulinarnego prezentowana smaków różnych państw Europy i   wielokulturowości północno-wschodniej Polski znajdującej swe odbicie w kuchni regionu Podlasia – z roku na rok zyskuje na popularności wpisując się w kalendarzu imprez jako jedno z ważniejszych wydarzeń turystycznych roku. Przed trzema laty, pierwszy festiwal odbył się podczas Podlaskich Targów Turystycznych. Była to impreza o zasięgu regionalnym. Kolejnym dwóm edycjom nadano formułę międzynarodową z udziałem restauratorów spoza Polski. W festiwalu biorą udział zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy szczycący się biegłością w przyrządzaniu potraw. Profesjonaliści gotują na oczach jurorów i publiczności, amatorzy zaś prezentują gotowe wyroby kulinarne na własnych stoiskach.

Hetmańska kuchnia inspiracją mistrzów

Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego była kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony, który słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć. Wydawał je w swojej magnackiej rezydencji w Białymstoku podejmując z trakcie wielodniowych wystawnych balów w „podlaskim Wersalu” najznakomitsze, utytułowane osobistości europejskiej socjety dworskiej, dodające im blasku i czyniące z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia.

W tegorocznym białostockim konkursie ubiegający się o palmę pierwszeństwa profesjonalni kucharze komponowali dania wykorzystując cielęcinę z dodatkiem podlaskiego sera oraz,  obowiązkowo, karczochów. Jury techniczne oceniało: mise en place, ukończenie pracy o czasie, odpowiednie wykorzystanie produktów i użycie odpowiednich technik kulinarnych, smak oraz ciekawy wygląd i kreatywność. Jury degustacyjne oceniało ciekawy wygląd i aranżację dania, odpowiedni dobór składników w daniu, smak i wyczuwalność przypraw.

Imprezę prowadził ekspert kulinarny Karol Okrasa, honorowy członek fundacji Klub Szefów Kuchni, a koordynatorem merytorycznym konkursu był jej prezes - Jerzy Pasikowski.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit