Brovar CzenstochoviA

Piwny wabik turystyczny

Niewielkie kadzie zacierno-warzelne znajdują się tuż za barem. Jednorazowo można w nich przygotować nieco ponad 300 kufli pienistego napoju

Częstochowa, jak każde duże miasto, posiadała kiedyś kilka browarów. Do niedawna obserwowaliśmy proces koncentracji w przemyśle piwowarskim i stopniową eliminację małych browarów, które przecież oferując różnorodne gatunki chmielowych napojów, bywały też jedną z lokalnych atrakcji.

Cieszy fakt, że obok wielkoprzemysłowych producentów złocistego napoju, odradzają się lub powstają nowe małe browary, zwłaszcza wtedy, gdy nie ograniczają się one do produkcji, ale starają się specjalizować i rozszerzać ofertę, również z myślą o turystach.

Takim przykładem jest Browar CzenstochoviA założony przez braci Adriana i Grzegorza Bartosików, ściśle współpracujący i promujący się w ramach inicjatyw Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Obiekt zlokalizowano w historycznym budynku z początków XX wieku. Sala restauracyjna to wnętrza działającego browaru rzemieślniczego i taką techniką wytwarzane są tutaj „na oczach” gości  tutejsze piwa.

Browar jest obecnie jedynym takim miejscem w mieście. Jak podkreślają właściciele, do produkcji używane są tylko surowce wysokiej jakości: słody, drożdże, chmiel i woda z własnego ujęcia. Oferta jest tutaj bardzo bogata. Goście mogą degustować potrawy tradycyjnej regionalnej kuchni, m.in. żurek na maślance, pieczonego kurczaka w sosie piwnym oraz chleb piwowarski przygotowany z zastosowaniem wysłodzin jęczmiennych. Czynny jest też hotel i zupełnie wyjątkowe piwne spa, łaźnie i sauny piwne. To bardzo dobry przykład innowacyjnego produktu, wzbogacającego ofertę Częstochowy.

Jan Paweł Piotrowski

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit