DOT za zrzeszaniem się producentów wyrobów lokalnych i tradycyjnych

Oscypek - i wiesz wszystko

Rajmund Papiernik, dyrektor biura zarządu DOT zachęcał producentów wyrobów lokalnych i tradycyjnych, żeby się zrzeszali, i zadeklarował pomoc w ich promocji/          fot.: Marek Perzyński

Mamy wyborną narodową kuchnię i regionalne wyroby, ale jak zrobić z nich lokalne produkty turystyczne? Najlepiej zebrać się w grupy i ruszyć na podbój hoteli i miejscowości wypoczynkowych - radzili producentom z Dolnego Śląska fachowcy podczas wrocławskiego seminarium „Marketing produktów lokalnych i regionalnych w sieci dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska”.

Rajmund Papiernik, dyrektor biura zarządu Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej, mówił o „Produkcie regionalnym w turystyce”. Przypomniał, że produkty regionalne stały się w ostatnich latach nieodzownym elementem promującym miasta, regiony i państwa. Dają świadectwo historii, kultury i walorów przyrodniczych. Ponadto są wyrazem tożsamości regionalnej i zarazem ją kształtują, a także są elementem wzbogacającym regiony.  Turyści wyrobów lokalnych szukają, bo podkreślają smak i klimat regionu, do którego przybyli.

Jeśli dyrektor Papiernik kogoś tymi argumentami nie przekonał, to niedowiarek zmieni zdanie, gdy zobaczy jedno zdjęcie, które dyrektor biura zarządu DOT pokazał uczestnikom seminarium. Na nim - oscypek. Kojarzy się jednoznacznie z regionem, z którego pochodzi, jest jego wręcz kulinarnym ambasadorem. Na Dolny Śląsk dociera z Podhala na ogół w… lukach bagażowych autobusów rejsowych (co z sanitarnego punktu szokuje, ale z punktu producenta i handlowca jest bardzo praktyczne). Sprzedaje się go w dużych ilościach m.in. przy parkingu wodospadu Szklarki na obrzeżu Szklarskiej Poręby i nie trzeba kupujących do tego zachęcać - w Polsce powszechnie wiadomo, skąd oscypek jest, jakie ma walory smakowe, a nawet jak kształtuje się na rynku jego cena i dlaczego jest taka a nie inna.

Lista Produktów Tradycyjnych jest prowadzona przez kooperatywę marszałkówStanisław Kibało, starszy Dolnośląskiego Cechu Piekarzy i Cukierników, zamierza włączyć się w kampanię promującą wyroby tradycyjne i lokalne. Na zdjęciu: z torem „narodowym”/ fot.: Marek Perzyński województw oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Niestety, na tej liście województwo dolnośląskie jest na pierwszym miejscu tylko pod względem alfabetu. Z jego terenu wpisano tylko 38 produktów, a już z Lubelskiego jest ich 107, jeszcze więcej z Podkarpackiego - 135, a rekordzistą jest Pomorskie - ono może pochwalić się aż 136., i zapewne nie jest to jego ostatnie słowo.

Dyrektor Papiernik po świecie jeździ i podpatruje, jak z promocją produktów lokalnych i tradycyjnych radzą sobie inni. Okazuje się, że w wielu krajach producenci już dawno zrozumieli, że najlepiej nie oglądać się na urzędników w kwestii dystrybucji, ale wziąć sprawy w swoje ręce. Kursują między jedną miejscowością wypoczynkową a drugą w dni handlowe - w każdej miejscowości wypadają one inaczej. Tak jest choćby na Malcie. Producenci nie działają tam na własną rękę, ale wspólnie - w ten sposób zostają liczącym się partnerem.

Dolnośląska Organizacja Turystyczna producentom wyrobów lokalnych i tradycyjnych chętnie pomoże. Dyrektor Papiernik złożył na sesji 27 czerwca taką deklarację. A że nie jest to jedynie kurtuazja, świadczy fakt, że DOT rozpoczął prace nad wytyczeniem szlaku winiarskiego na Dolnym Śląsku. Powstają bowiem nowe winnice, które wzbogacają ofertę turystyczną. Niestety, nie wszyscy właściciele winnic zdają sobie z tego sprawę.

We Wrocławiu odbywają się ekojarmarki, podobnie jak w wielu innych miastach w Polsce. Marzeniem producentów są jednak targowiska na wzór warszawski, gdzie zjeżdżają się na dużą skalę producenci wyrobów lokalnych i tradycyjnych. Jest szansa, że taka giełda powstanie we Wrocławiu na placu obok Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Ale jest jeden warunek - producenci muszą się zrzeszyć np. w stowarzyszenie lub w inny sposób wyłonić reprezentację i w ten sposób stać się partnerem do rozmów.

Marek Perzyński

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit