Kulinarne dziedzictwo Podkarpacia

Prof. Janusz Merski, rektor ALMAMER WSE

ALMAMER Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Warszawie od lat organizuje otwarte seminaria poświęcone różnym aspektom gospodarki turystycznej. Z inicjatywy dr Danuty Dutkiewicz, kierownika Katedry Marketingu tej uczelni, Karolina Chojka zaprezentowała temat „Dziedzictwo kulinarne Podkarpacia jako wartość turystyczna”.

    W wystąpieniu zaakcentowano szczególnie istotną rolę dziedzictwa kulinarnego w kształtowaniu produktu turystycznego. W przypadku województwa podkarpackiego, które jest krajowym rekordzistą w dziedzinie zarejestrowanych w UE produktów lokalnych (58 pozycji), do atrakcji kulinarnych należą m.in.: panepuchy, kruszon, kiełbasa markowska, gomółki, kruszonka lasowiacka. W dyskusji prof. Barbara Dobiegała-Korona podkreśliła znaczenie nowoczesnego marketingu wartości, których nośnikiem jest turystyka.

    W opinii prof. Janusza Merskiego, rektora ALMAMER WSE, w dzisiejszym, zapędzonym świecie, w którym słabną więzi rodzinne (coraz rzadziej zasiadamy do wspólnych posiłków), „oficerowie turystyki”, którymi powinni być absolwenci Wydziału Turystyki i Rekreacji, muszą być właściwie wyedukowani, także w zakresie poszanowania tradycji kulinarnych i związanych z nimi obyczajów.

(jpp)

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit