Szlakiem kuchni polskiej

Kuchnie regionalne to znakomity produkt marketingowy

Pomysłodawca Szlaku Janusz Stańczyk ze Szklarskiej Poręby…Więcej »

- Współczesny turysta chętnie ogląda zabytki, ale też chce coś szczególnego przeżyć, stąd zainteresowanie kuchnią regionalną, fiestami, chce pouczyć klimat miejsca, dlatego poparliśmy ideę „Kulinarnego Szlaku Turystycznego – Kuchnia Polska” obejmującego Karkonosze, Góry Izerskie i Kotlinę Jeleniogórską – mówi Wojciech Fedyk, dyrektor biura zarządu Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej we Wrocławiu.

Dyrektor DOT spotkał się w tej sprawie w siedzibie Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego z pomysłodawcą szlaku Januszem Stańczykiem ze Szklarskiej Poręby, przedstawicielami samorządów, i organizacji pozarządowych. Gospodarzem był jej prezes zarządu KARR, Grzegorz Rychter.

Skąd pomysł, żeby połączyć kuchnię z turystyką? Janusz Stańczyk mówi skromnie, że Ameryki nie odkrył, kuchnie regionalne to znakomity produkt marketingowy w całej Europie. W Polsce turystyka kulinarna dopiero raczkuje, a np. w 2007 r. odwiedziło Włochy aż 7 mln turystów podając za powód chęć poznania prawdziwej kuchni włoskiej. Co więcej - kuchnia we Francji uznawana jest za dobro narodowe. W Polsce? Szczycimy się bigosem, pierogami, ale na targach turystycznych oferujemy zwykle tylko chleb ze smalcem, ogórkiem i kiełbasą, choć dysponujemy wielkim bogactwem smaków. Każdy region może poszczycić się jakimś daniem, które jest znane tylko lokalnie, zaś mogłoby zawojować świat. O tym, jak wielkim powodzeniem cieszą się i wśród Polaków podróże kulinarne, świadczy powodzenie programów telewizyjnych z udziałem Roberta Makłowicza.

Obraz ubogiej polskiej kuchni pokutuje w świecie od czasów, gdy polscy chłopi emigrowali do Ameryki za chlebem, więc i ich kuchnia była uboga. Tymczasem goście odwiedzający Polskę są zachwyceni zupami, dziczyzną, potrawami z kasz. I dziwią się, że polska kuchnia narodowa jest tak słabo znana w świecie. Tu wiele osób zaprotestuje: - Polska kuchnia narodowa? Czegoś takiego nie ma!

Tygiel kulinarny to jeden z atutów subregionu

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit