Międzynarodowe Targi Turystyczne/ Wrocław, 7-9 lutego 2014

Kucharze naostrzyli noże

W Gospodzie Kruszyna ... Więcej

Nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu człowieka z człowiekiem, więc targi turystyczne to wciąż popularne narzędzie, którym posługuje się branża turystyczna, choć Internet kusi łatwością i szybkością przekazu. Za pasem szósta edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych we Wrocławiu. Dolnośląska Organizacja Turystyczna wezwała swoich członków do „pospolitego ruszenia", dostarczania materiałów na stoiska, a kucharzy do ostrzenia noży.

Noże przydadzą się na Dzień Kuchni Dolnego Śląska, który zaplanowano 7 lutego. W programie: warsztaty, pokazy, degustacje i szkolenia produktowe. Ale Dolny Śląsk, choć to region regionów, w którym jak w soczewce skupiły się różne tradycje kulinarne Polski w jej granicach sprzed 1945 r., kultywowane przez osadników i ich potomków, to jednak lubi pokazać, że spogląda znacznie dalej niż na swe opłotki. Nieprzypadkowo Jan Paweł II nazwał Wrocław miastem spotkań - obecnie to hasło promocyjne stolicy Dolnego Śląska.
Na 8 lutego zaplanowano na targach Dzień Kuchni Świata. - Będzie m.in. pokaz sushi i kuchni greckiej – zapowiada Agnieszka Hajbura-Michałowska, motor imprez kulinarnych na wrocławskich targach turystycznych, na co dzień szefowa firmy, która stawia restauracje na nogi.
Ale nieprofesjonaliści też się w kuchni doskonale sprawdzają – im poświęcono 9 lutego.
Na wszystkie targowe dni organizatorzy pokazów kulinarnych dostali do dyspozycji dwie sale konferencyjne, dzięki czemu zaplanowano też pokaz i szkolenie winiarskie Dolnośląskich Sommelierów na czele z Krzysztofem Porębskim oraz szkolenie baristerskie MobiCafe Konrada Świądra.
Nie pobieramy opłat ani wynagrodzenia, czyli pracujemy podczas targów non profit - zastrzega Agnieszka Hajbura-Michałowska. - Ale wszystkim nam się to opłaci. Pokazujemy zarówno walory regionu, jak i możliwości branży. Niech nas zobaczą.
Marek Perzyński

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit