Kolejny kandydat do Certyfikatu POT 2011

Festiwal „Małopolski smak”

Różnorodność wyrobów piekarniczych, wędliniarskich, polewek, serów owczych, klaganych i kozich, naturalnych soków, ciast i lodów pozwalała w pełni docenić bogactwo tradycyjnej małopolskiej kuchni/ fot.: E. Tomczyk-Miczka

Po odbyciu półfinałów w głównych miastach regionu:  Oświęcimiu, Wadowicach, Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu i Miechowie, 27 i 28 sierpnia nastąpił dla Festiwalu „Małopolski smak” czas Wielkiego Finału. Na Placu Wolnica w Krakowie przez dwa dni prezentowano najlepsze wyroby, gotowano z mistrzami kuchni, degustowano i kupowano.

„Małopolski Smak” – to marka regionu, to produkt turystyczny, który wpisuje się w ofertę turystyczną Małopolskipodkreśla Leszek Zegzda, prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej. - Kapituła powołana przez MOT na regionalnym etapie  Konkursu na najlepsze produkty turystyczne postanowiła wytypować  wydarzenie Festiwal „Małopolski Smak”  jako jeden z trzech produktów do walki o Certyfikaty Polskiej Organizacji  Turystycznej, obok Podziemi Rynku w Krakowie i oferty  „ Małopolska Wieś dla Dzieci”.

Szesnaście tysięcy kuponów oddanych na najlepsze danie i ponad trzydzieści tysięcy głosujących w plebiscycie dla gości Festiwalu na placu Wolnica w Krakowie oddaje skalę zainteresowania tym nietypowym kiermaszem. W stoiskach, które 27 i 28 sierpnia  gościły na placu Wolnica, pojawiły się produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne. Różnorodność wyrobów piekarniczych, wędliniarskich, polewek, serów owczych, klaganych i kozich, naturalnych soków, ciast i lodów pozwalała w pełni docenić bogactwo tradycyjnej małopolskiej kuchni.  Wśród wystawców znaleźli się producenci i restauratorzy, stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich.  Potrawy oceniało jury złożone z profesjonalnych kucharzy pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto. Grand Prix Festiwalu zdobyło Stowarzyszenie „Na śliwkowym szlaku”, promujące tradycyjny produkt  Małopolski,  suszona śliwkę węgierkę , zwaną „suską sechlońską”

- Małopolski Festiwal Smaku w ciągu sześciu lat stał się najbardziej rozpoznawalnym, kulinarnym wydarzeniem o zasięgu regionalnym. Od samego początku nadrzędnym celem przedsięwzięcia, obok promocji regionalnego dziedzictwa kulinarnego i wsparcia małopolskich producentów żywności, było upowszechnienie w regionie i poza jego granicami marki „Małopolski Smak”wyjaśnia Łukasz Pelc kierownik zespołu ds. kreowania marki „Małopolska” z Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. - Małopolski Festiwal Smaku przez cały czas jego trwania stwarza producentom żywności możliwość prezentacji ich oferty szerokiemu gronu potencjalnych nabywców. W przyszłości ma doprowadzić do osiągnięcia realnego efektu rynkowego, tworząc stałą sieć dystrybucji m.in. „Galerię Małopolskiego Smaku”.

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit