Teraz Polska Promocja

Czytamy nagrodzoną pracę magisterską

Anna Zioło, laureatka drugiej nagrody V edycji konkursu „Teraz Polska Promocja” odbiera z rąk prezesa POT Rafała Szmytke dyplom za pracę „Zabytkowe zamki województwa podkarpackiego jako obiekty hotelarskie”

Anna Zioło, absolwentka kierunku Zarządzanie w Turystyce Uniwersytetu Jagiellońskiego została laureatką drugiej nagrody V edycji konkursu „Teraz Polska Promocja” za pracę „Zabytkowe zamki województwa podkarpackiego jako obiekty hotelarskie”.

W trakcie uroczystej ceremonii w Pałacu Staszica w Warszawie, Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej przekazał Annie Zioło II nagrodę przyznaną przez wysoką Kapitułę. Laureatka ukończyła studia na kierunku Zarządzanie w Turystyce Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jej promotorką jest dr Anna Barbara Dobrzańska-Socha. Nagrodzona praca stanowi próbę oceny stopnia przystosowania podkarpackich zamków do funkcji hotelarskich, ich stanu i zakresu świadczonych usług, w tym przystosowania do obsługi osób niepełnosprawnych, dostosowania obiektów do wymogów ochrony środowiska oraz metod ich promocji. W pracy wykorzystano między innymi wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na grupie osób korzystających z usług sześciu podkarpackich hoteli zamkowych. Autorka stwierdza, że w zabytkowych hotelach zamkowych tkwi duży potencjał. Zdobywają one coraz większą liczbę klientów z uwagi na historyczny klimat wnętrz i położenie z dala od dużych ośrodków miejskich. Oferta pobytu powinna jednak być poszerzana, co wiąże się z inwestycjami w infrastrukturę, przede wszystkim sportowo-rekreacyjną i odnowy biologicznej.

Poniżej publikujemy fragmenty nagrodzonej pracy magisterskiej.

-----------------

Wielka pasją Anny Zioło były i są podróże oraz historia i kultura krajów Basenu Morza Śródziemnego. Połączeniem tych dwóch pasji były studia w ramach programu Erasmus na uniwersytecie w Salonikach w Grecji. Jednym z wielu marzeń laureatki jest podróż Szlakiem Transsyberyjskim. Swoja przyszłość wiąże z turystyką lub branżą lotniczą.

1.NOCLEG W PODKARPACKICH ZAMKACH

Pomysł wykorzystywania zabytkowych rezydencji do celów turystycznych narodził się na zachodzie Europy kilkanaście lat temu i cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród turystów. Idąc za przykładem krajów, takich jak Francja czy Hiszpania, polscy inwestorzy coraz częściej decydują się na podobne rozwiązania. Odrestaurowane zamki, dwory i pałace przekształcane są w hotele, muzea, restauracje, uzdrowiska lub siedziby lokalnych władz.

Wśród zabytkowych obiektów, szczególnie chętnie wykorzystywanych do pełnienia funkcji hotelarskiej znajdują się bez wątpienia podkarpackie zamki. Ten ważny strategicznie obszar zamieszkiwany był przez potężne i wpływowe rody Dawnej Rzeczypospolitej.

Swe siedziby mieli tutaj między innymi: Krasiccy, Tarnowscy, Lubomirscy, Fredrowie oraz Sieniawscy. Mimo różnych, często tragicznych kolei losów, są one wyjątkowym świadectwem tamtych czasów. Majestatyczne zamki, broniące niegdyś granic Rzeczypospolitej, stają się dziś miejscem wypoczynku spragnionych wrażeń współczesnych turystów.

Chcąc spędzić noc w niecodziennej atmosferze zabytkowych wnętrz turyści mogą wybrać spośród oferty sześciu podkarpackich hoteli zamkowych: Zespołu Zamkowo – Parkowego w Baranowie Sandomierskim, Zespołu Zamkowo – Parkowego w Krasiczynie, Zamku w Łańcucie, Pensjonatu „Zamek” w Lesku, Zamku Dubiecko oraz Zamku Reyów w Przecławiu.  Wśród nich możemy wyróżnić obiekty duże, które są znane i chętnie odwiedzane przez turystów, jak również małe kameralne zamki położone na obrzeżach podkarpackich miasteczek. Ich właścicielami są nie tylko spółki państwowe, ale coraz częściej także prywatni inwestorzy.

Luksus w dawnym stylu

Wszystkie hotele oferują możliwość noclegu w zamku, często jednak goście mają do dyspozycji także nowocześnie aranżowane pokoje dostępne w dworskich oficynach, dawnych stajniach czy powozowniach. W Baranowie Sandomierskim na część hotelową przeznaczono 10 komnat zlokalizowanych w budynku głównym zamku, pozostałe pokoje mieszczą się natomiast w hotelu zamkowym w dawnych pomieszczeniach dla służby. Hotel w Krasiczynie mieści się w pomieszczeniach mieszkalnych zamku, dawnej Powozowni, Pawilonie Myśliwskim oraz Pawilonie Szwajcarskim. Zamek Łańcucki udostępniony jest dla turystów głównie jako obiekt muzealny, dlatego też tamtejszy hotel jest znacznie mniejszy od dwóch opisywanych poprzednio. Pokoje i apartamenty znajdują się w prawym skrzydle łańcuckiego zamku oraz w oficynie dworskiej.

W zamkach w Dubiecku,  Przecławiu i Lesku prawie wszystkie dostępne pomieszczenia zamkowe pełnią funkcję pokoi noclegowych. Leski zamek posiada dodatkowo dwa domki wypoczynkowe, co gwarantuje ciszę i kameralną atmosferę.

Właściciele obiektów udostępniają gościom nie tylko zamki, ale także ich najbliższe otoczenie. Wielowiekowe parki na co dzień wykorzystywane są jako miejsca rekreacji i wypoczynku, latem natomiast odbywają się w nich koncerty, imprezy plenerowe oraz pokazy walk rycerskich.

Niezależnie od stanu własności podkarpackie hotele zamkowe utrzymywane są głównie ze sprzedaży usług i biletów wstępu. Mimo, że zamki te funkcjonują głównie jako obiekty noclegowe, pozostają także otwarte dla zwiedzających przez cały rok. W zamkach w Baranowie Sandomierskim, Łańcucie oraz Przecławiu mieszczą się  muzea, w których podziwiać  można zbiory prezentujące historie ich mieszkańców i najbliższej okolicy.

Istotnym elementem budującym atmosferę podczas pobytu w hotelu zamkowym jest jego wystrój. Odpowiednio dobrany – jest gwarancją sukcesu. Dotyczy to nie tylko pomieszczeń ogólnodostępnych, takich jak recepcja, hall czy restauracja, ale także wszystkich pokoi hotelowych. Stylizacja i wyposażenie pokoi oferowanych przez zamki w Przecławiu, Dubiecku nadają im wyjątkowego „szlacheckiego charakteru” spełniając jednocześnie ogólno przyjęte w hotelarstwie standardy. Zamki w Baranowie Sandomierskim i Krasiczynie posiadają dwa typy pokoi. Pokoje mieszczące się w głównych budynkach zamkowych urządzone są w dawnym stylu i wyposażone w zabytkowe meble. Posiadają przy tym pełne wyposażenie i zaplecze sanitarne dostępne w innych pokojach hotelowych.

Pokojom zlokalizowanym w budynkach przyległych do zamku nadano bardziej nowoczesny wystrój utrzymany w trzech tonacjach kolorystycznych. Zamek w Łańcucie także stylizowany jest na czasy dawne, jego wyposażenie jednak nieco odbiega od współcześnie przyjętych kanonów, a część mebli wymaga wymiany. Remontu i zmiany wyposażenia wymaga także pensjonat „Zamek” w Lesku.

Wydaje się, że podkarpackie hotele zamkowe możemy podzielić na dwie kategorie. Pierwsza to obiekty o wysokim standardzie wyposażenia i jakości oferowanych usług, w których wszystkie pomieszczenie nie odbiegają od światowych standardów. Wysoki standard tych obiektów rekompensowany jest przy tym wyższymi cenami noclegów. Drugą grupę stanowią obiekty (Zamek w Łańcucie, Zamek w Lesku), które pomimo dobrej jakości obsługi wymagają inwestycji w bazę noclegową, jednak ceny ich usług są znacznie niższe.

Staropolska uczta

Wszystkie opisywane zamki oferują swoim gościom pełen zakres wyżywienia. Cena śniadania w każdym obiekcie wliczona jest w cenę noclegu. Dania przygotowywane w zamkowych restauracjach nie odbiegają koncepcyjnie od założeń miejsc. Często oparte są na tradycyjnych recepturach wykorzystujących lokalne produkty. W menu spotkać możemy dania kuchni regionalnej oraz liczne specjały myśliwskie.

Wszystkie wnętrza sal biesiadnych i ich wyposażenie aranżowane są tak, aby jak najwierniej oddawały charakter epoki. Zamek w Baranowie Sandomierskim oferuje swoim gościom nalewki i miody pitne własnej produkcji, natomiast Zamek w Krasiczynie sprzedaje wypieki z własnej cukierni. Zamki w Krasiczynie i Dubiecku posiadają także zlokalizowane na terenie obiektów winiarnie, gdzie każda zaopatrzona jest w ponad 200 gatunków win.

Poza restauracją do dyspozycji gości pozostają także  zamkowe bary oferujące drinki i zimne napoje. W Zamku w Łańcucie działa także „Cafe Storczykarnia”, gdzie goście mogą cieszyć się smakiem napojów i deserów w otoczeniu wielu cennych gatunków storczyków.

Nocleg to nie wszystko

Współczesny turysta jest coraz bardziej wymagający i sam nocleg, nawet w tak atrakcyjnym miejscu jak zamek, nie spełnia jego wszystkich oczekiwań. Sytuacja ta zmusza właścicieli hoteli zamkowych do poszerzania oferty swoich usług i próby jak najlepszego dostosowania jej do potrzeb klienta.

Poza noclegiem i wizytą w zamkowej restauracji goście mogą także skorzystać z szeregu, specjalnie dla nich przygotowanych, atrakcji. Każdy hotel zamkowy oferuje klientom możliwość organizacji konferencji, szkoleń, wesel oraz różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Dodatkowo każdy stara się wprowadzić usługi unikatowe, które wyróżnią go na tle podobnych hoteli.

Bez wątpienia najszerszym wachlarzem oferowanych usług poszczycić się mogą zamki w Baranowie Sandomierskim i Krasiczynie. Obiekty te oferują turystom miedzy innymi konferencje, biesiady, lekcje muzealne, imprezy okolicznościowe, catering, festiwale, turnieje rycerskie, gry fabularne i różnego rodzaju programy artystyczne.

Ciekawie prezentuje się także oferta zamku w Lesku, skierowana głównie do osób uprawiających turystykę aktywną. Nieco mniejszą liczbę atrakcji oferują „zamki małe” - Zamki w Przecławiu oraz w Lesku. W trzech zamkach (Krasiczyn, Przecław, Dubiecko) dla gości organizowane są wieczory taneczne połączone z degustacją win. Zamek w Baranowie Sandomierskim jako jedyny hotel zamkowy na terenie Podkarpacia posiada własne pole golfowe i gabinet odnowy biologicznej, a Zamek w Łańcucie korty tenisowe. Zamek w Lesku poszczycić się może własnym wyciągiem narciarskim oraz organizacją przejażdżek quadami. Dubiecki zamek organizuje dla gości hotelowych polowania, natomiast w Łańcucie organizowane są koncerty muzyki klasycznej przyciągające melomanów z całej Europy.

Oczarowani zabytkami

Osób zainteresowanych spędzeniem wolnego czasu w tak niecodziennej atmosferze wciąż przybywa. Jednak kto odwiedza tego typu hotele? Czy są to wyłącznie stali bywalcy czy wizyta ma raczej charakter jednorazowy? Które zamki są najpopularniejsze oraz jak wygląda pobyt w hotelu zamkowym?

Aby poznać odpowiedzi na te pytania przeprowadziłam w 2011 roku anonimowe badania ankietowe wśród 87 osób korzystających z usług podkarpackich hoteli zamkowych.

Na ich podstawie można stwierdzić, że podkarpackie hotele zamkowe cieszą się największym uznaniem wśród mężczyzn. Są to mężczyźni pomiędzy 25. a 44. rokiem życia, posiadający wykształcenie co najmniej średnie. Zwykle deklarują, że ich sytuacja materialna jest dobra lub bardzo dobra. Zamieszkują miasta od 100 do 500 tys. mieszkańców, mieszczące się na terenie województw podkarpackiego, małopolskiego lub lubelskiego.

Najpopularniejsze są noclegi w zamkach w Baranowie Sandomierskim, Krasiczynie oraz Dubiecku. Dla gości wizyta w tego rodzaju hotelach jest czymś nowym, gdyż w każdym z badanych obiektów zdecydowanie przeważała grupa osób, które odwiedziły zamek nie więcej niż 2 razy. Rezerwacja hotelowa dokonywana jest wciąż telefonicznie, jednocześnie coraz popularniejsze staje się wykorzystywanie do tego celu także łącza internetowego.

Pobyty w hotelach zamkowych woj. podkarpackiego są raczej krótkie i obejmują zwykle od 1 dnia do tygodnia. Zdecydowanie najczęstsze są wizyty weekendowe. Informacje te nasuwają więc przypuszczenie, że hotele te traktowane są głównie jako ciekawe miejsca weekendowych wycieczek. Niewiele osób decyduje się za to na dłuższy wakacyjny wypoczynek z dziećmi – prawdopodobnie również z uwagi na cenę.

Z badań wynika, że turyści odwiedzają podkarpackie hotele zamkowe z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest uczestnictwo w przyjęciu weselnym. Wydaje się więc, że stylizowane uroczystości weselne organizowane we wnętrzach zamków wciąż zyskują na popularności. Druga grupa gości przyjeżdża do podobnych obiektów, aby wypocząć lub wziąć udział w konferencji. Podczas pobytu  korzystają z różnych dostępnych form spędzania wolnego czasu. Przede wszystkim zwiedzają atrakcyjne miejsca położone w najbliższej okolicy. Czasami wykorzystując w tym celu rowery dostępne na terenie obiektów. Nie brak też osób uprawiających różnego rodzaju sporty, takie jak tenis, golf, jazda konna czy pływanie. „Magnesem” przyciągającym turystów są także muzea urządzone w zamkowych wnętrzach. Ponad ¼ gości hotelowych podczas pobytu odwiedza komnaty prezentujące historię zamku, jego wyposażenie i cenne pamiątki po dawnych mieszkańcach. Wydaje się, że poza wypoczynkiem w pięknej okolicy, goście coraz częściej są także ciekawi historii miejsca, w którym aktualnie przebywają.

Z całą pewnością podkarpackie hotele zamkowe  różnią się między sobą wielkością, historią, stylem architektonicznym oraz rodzajem oferowanych usług. Wszystkie starają się natomiast godzić dwie zgoła odmienne funkcje. Z jednej strony zapewnić gościom maksimum wygody i poczucie bezpieczeństwa, z drugiej natomiast być swego rodzaju „świadectwem historycznym”. Choć zadanie to nie jest łatwe, to jednak podkarpackie hotele zamkowe posiadają duży potencjał i mają szansę prężnego funkcjonowania na rynku usług hotelarskich. Wyjątkowość podobnych obiektów została już dostrzeżona przez polskich turystów. Pozostaje mieć nadzieję, że przy odpowiedniej promocji obiekty te zdobędą także uznanie wśród turystów zagranicznych  stając się w przyszłości „wizytówką” Podkarpacia.

2. PRYSTOSOWANIE PODKARPACKICH HOTELI ZAMKOWYCH DO OBSLUGI OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

W Unii Europejskiej mieszka 37 milionów osób niepełnosprawnych. W Polsce ich liczba stanowi 14% społeczeństwa, a wśród nich 100 tysięcy osób porusza się na wózkach inwalidzkich. Warto jednocześnie dodać, że liczba ta stale się powiększa. Zwiększa się w niej także procentowy udział ludzi młodych, którzy mimo pewnych ograniczeń, są aktywni i pragną podróżować. Osoby niepełnosprawne coraz częściej korzystają z usług obiektów noclegowych - oczekując przy tym pełnego komfortu pobytu.

Zarówno w Europie, jak i w Polsce, występuje obowiązek prawny dotyczący przystosowania obiektów noclegowych do potrzeb gości niepełnosprawnych. W świetle obowiązującego prawa, każdy hotel powinien posiadać zewnętrzną tablicę informacyjną określającą stopień jego przystosowania dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Najpowszechniejsze w użyciu są piktogramy przedstawiające osobę siedzącą na wózku inwalidzkim.

Hotel przyjazny osobom niepełnosprawnym

Nowoczesny hotel powinien być tak zaprojektowany i przystosowany, aby umożliwić osobom niepełnosprawnym swobodne poruszanie się i korzystanie ze wszystkich atrakcji dostępnych na jego terenie. Przystosowanie obiektu powinno rozpocząć się od wydzielenia na hotelowym parkingu miejsc przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych, zlokalizowanych możliwie jak najbliżej głównego wejścia do budynku. Na terenie obiektu nie powinno być żadnych barier architektonicznych w postaci progów, schodów lub nierówności, a w razie wystąpienia takich utrudnień winno się wyposażyć hotel w pochylnie lub samoobsługowe podnośniki dźwigowe. Dodatkowo montowane są barierki, poręcze i uchwyty, pomocne szczególnie osobom z określonymi dysfunkcjami ruchu. Drzwi oraz windy powinny uwzględniać rozmiary wózka inwalidzkiego i posiadać odpowiedni czas automatycznego zamykania. Elementy takie jak: telefony, włączniki i przyciski, powinny znajdować na wysokości umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózkach. Konieczne jest, aby, co najmniej jedno, stanowisko recepcyjne było odpowiednio obniżone - w celu ułatwiania kontaktu z obsługą hotelową. Dla gości niewidomych lub słabo widzących stosuje się odpowiednio skontrastowane ze sobą elementy wystroju i wyposażenia wnętrz, zaznaczając w sposób szczególny krawędzie i różnice poziomów. Coraz częściej wykorzystywane są także tablice w języku Braille’a, specjalne identyfikatory punktowe oraz elementy wizualno-plastyczne. W celu ułatwienia pobytu osobom głuchoniemym i niedosłyszącym montuje się specjalne urządzenia zamieniające impulsy dźwiękowe na sygnały świetle. Rozwiązanie to jest spotykane przy wyposażeniu wind oraz pokoi hotelowych.

Minimalna liczba pokoi hotelowych, które muszą być przystosowane dla gości niepełnosprawnych określają przepisy kategoryzacyjne. Najłatwiejszym sposobem redukcji barier architektonicznych jest umieszczenie pokoi przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych na najniższych kondygnacjach budynku. Właściwie przystosowane pokoje, łazienki i restauracje powinny umożliwiać osobie niepełnosprawnej swobodną komunikację i manewry oraz korzystanie z wyposażenia i sprzętów znajdujących się w pomieszczeniach hotelowych.

Przystosowanie atrakcji sportowo - rekreacyjnych dla potrzeb osób niepełnosprawnych jest trudne i wymaga podjęcia wielu specjalistycznych działań. Stwarza, bowiem konieczność instalacji specjalistycznego wyposażenia, ale także zatrudnienia wykwalifikowanego personelu. Stosunkowo najłatwiejsze w przystosowaniu są pola do minigolfa, stanowiska do wędkowania i grillowania, podjazdy do jazdy konnej oraz pomosty i punkty widokowe wokół hotelu.

Podkarpackie hotele zamkowe

Niestety przystosowanie obiektów zabytkowych, w szczególności zamków, do potrzeb osób niepełnosprawnych nie jest w naszym kraju powszechne. Jedynymi w Polsce zamkami, w pełni przystosowanymi dla osób niepełnosprawnych, są zamki mieszczące się w Warszawie. Jednak wyłącznie te, które pełnią różnego rodzaju funkcje turystyczne i cieszą się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających. W obiektach mniejszych, zlokalizowanych na terenie całego kraju, przystosowanie dla osób niepełnosprawnych jest minimalne lub w ogóle nie występuje.

W celu poznania stopnia przystosowania podkarpackich hoteli zamkowych do obsługi osób niepełnosprawnych, przeprowadzono analizę sześciu obiektów. Oceniono między innymi: występowanie barier architektonicznych, funkcjonowanie specjalnych udogodnień dla osób niepełnosprawnych oraz dostosowanie poszczególnych pomieszczeń na terenie hotelu.

Na podstawie analizy, stwierdzono, że niestety żaden z podkarpackich zamków nie jest w pełni przystosowany dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Stosunkowo najlepiej prezentują się zamki w Baranowie Sandomierskim i Krasiczynie, gdzie wymogi kategoryzacyjne, wymusiły poniekąd minimalne przystosowanie obiektów. Oba zamki, jako jedyne spośród badanych, posiadają w części skategoryzowanej, pokoje wraz z łazienkami specjalnie przystosowane dla gości niepełnosprawnych. Możliwe jest także korzystanie przez osoby na wózkach inwalidzkich z części gastronomicznej. Na terenie hoteli znajdują się  podjazdy, barierki oraz windy - umożliwiające poruszanie osobom z dysfunkcją ruchu. Pozostałe podkarpackie hotele zamkowe nie dysponują pokojami, które byłyby w pełni dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Posiadają natomiast specjalnie przystosowane ogólnodostępne łazienki. Tylko połowa hoteli stworzyła wydzielone miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych. Całkowity brak natomiast dostosowania w hotelach pionu rekreacyjnego.

Korzystanie z usług podkarpackich hoteli zamkowych może stanowić problem, nie tylko dla osób poruszających się na wózkach, ale także osób z dysfunkcją słuchu i wzroku. Żaden z zamków nie posiada na terenie obiektu komunikatów głosowych, ani informacji w alfabecie Braille’a.

Specyficzne założenia architektoniczne stosowane w minionych wiekach, współczesne ograniczenia konserwatorskie oraz stosunkowo wysoki koszt tego rodzaju przedsięwzięć powodują, że kwestia ta była dotychczas marginalizowana. Osoby niepełnosprawne mogą z całą pewnością liczyć natomiast na pomoc ze strony pracowników hotelu. Wszystkie badane obiekty zadeklarowały, że istnieje  możliwość przebywania na terenie hoteli osób niepełnosprawnych w towarzystwie psa przewodnika oraz serwowanie posiłków bezpośrednio w pokojach hotelowych. Dostrzegając problem przystosowania hoteli dla obsługi osób niepełnosprawnych, część hoteli deklaruje także budowę ramp, ułatwiających wejście do budynków, w najbliższej przyszłości.

3. DZIAŁANIA PROEKOLOGICZNE W PODKARPACKICH HOTELACH ZAMKOWYCH

Wybierając miejsce wakacyjnego wypoczynku każdy turysta musi podjąć decyzję dotyczącą położenia hotelu, jego standardu, ceny pobytu oraz dostępnych atrakcji. Coraz częściej klienci wybierają ośrodek wypoczynkowy także ze względu na bliskie sąsiedztwo walorów przyrodniczych i dóbr kultury. Czyste powietrze, brak hałasu i „dziewicza” przyroda zaczynają przesądzać o wyborze turystycznej destynacji.

Hotel – jako obiekt znacznych rozmiarów – szczególnie silnie oddziałuje na otaczające środowisko naturalne. Skupienie na niewielkim obszarze znacznej liczby osób i środków transportu, zużycie dużej ilości wody i energii, codzienne tworzenie licznych odpadów i ścieków – to tylko niektóre aspekty prowadzenia tego rodzaju działalności.

Moda na ekologię

Obowiązujące współcześnie prawo oraz wzrost świadomości ekologicznej wśród hotelarzy powoduje, że działania proekologiczne zyskują na popularności. Według badań około 35% spośród wszystkich hoteli na świecie bierze czynny udział w programach związanych z ochroną środowiska naturalnego. Podejście hotelu do kwestii ochrony środowiska w coraz większym stopniu wpływa na jego wizerunek w oczach klientów, a „ekologiczne hotele” cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Prowadzenie polityki proekologicznej staje się modne i jest obecnie wykorzystywane jako jedna z form promocji.

W Polsce zaangażowanie hoteli w działalność proekologiczną jest nadal mniejsze niż w innych krajach Unii Europejskiej. Zaczynamy jednak dostrzegać pozytywne zmiany w tym zakresie. Część polskich hoteli uczestniczy w międzynarodowym programie proekologicznego zarządzania hotelami, organizowanym przez Forum Liderów Biznesu. Od 2003 roku prowadzą oni ogólnoświatową akcję ekologiczną „Hotel  Environment Action Month”. Działając wspólnie budują zachowania proekologiczne wśród pracowników, gości hotelowych oraz społeczności lokalnych.

Nowoczesnym rozwiązaniem w zakresie promowania ochrony środowiska w hotelarstwie jest przyznawanie „Eko-etykiet”. W Polsce działanie to jest jeszcze mało popularne wśród przedsiębiorców. Na świecie natomiast funkcjonuje już około 100 różnego rodzaju programów certyfikujących. Spośród nich blisko 40 certyfikatów przyznawanych jest podmiotom branży noclegowej.

W 2003 roku Komisja Europejska wprowadziła ogólnoeuropejski certyfikat przyznawany obiektom turystycznym, które wyróżniają się szczególną dbałością o środowisko naturalne. Eko-etykieta, zwana „Kwiatem Unii Europejskiej”, nadawana jest hotelom przeciwdziałającym negatywnemu wpływowi na środowisko.

Poza prestiżem i poprawą wizerunku w oczach klientów, zaangażowanie w ochronę środowiska przynosi także inne korzyści. Działania proekologiczne powodują znaczne obniżenie kosztów funkcjonowania hotelu. Szacuje się, że zastosowanie nowoczesnych technologii proekologicznych może przynieść obniżenie kosztów sięgające nawet 30 - 50%, przy jednoczesnym zachowaniu poziomu jakości świadczonych usług.

Ekologiczny zabytek

Stosunkowo najłatwiej wprowadzać tego rodzaju zmiany w hotelach nowych. Nie oznacza to jednak, że działania proekologiczne są niemożliwe w przypadku hoteli mieszczących się w budynkach zabytkowych. Funkcjonowanie hoteli „zakorzenionych w przeszłości”, które jednocześnie promują nowoczesne podejście do kwestii ochrony środowiska, może stać się znakomitą reklamą. Co więcej, powoduje obniżenie kosztów ich działalności, które ze względu na specyfikę obiektów - są znaczne.

Hotele zabytkowe to obiekty funkcjonujące na nieco innych zasadach. Ich wyjątkową wartość historyczna podlegają dodatkowej ochronie prawnej, a nawet najdrobniejsza zmiana musi być zaakceptowana przez Konserwatora Zabytków. Właściciele hoteli starają się przede wszystkim dostosować  do wymogów konserwatorskich, aby jak najwierniej oddać ich zabytkowy charakter. Zastosowanie ekologicznych materiałów oraz  instalacja narzędzi umożliwiających wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii często nabiera drugorzędnego znaczenia.

Obniżać koszty chroniąc środowisko

Mając na uwadze wspomniane wcześniej ograniczenia prawne, przeanalizowano działania podkarpackich hoteli zamkowych pod kątem ich wpływu na środowisko. Wspomniana analiza dotyczyła sześciu hoteli: Zespołu Zamkowo – Parkowego w Baranowie Sandomierskim, Zespołu Zamkowo – Parkowego w Krasiczynie, Zamku w Łańcucie, Pensjonatu „Zamek” w Lesku, Zamku Dubiecko oraz Zamku Reyów w Przecławiu.

Badania wykazały, że polityka proekologiczna w hotelach zamkowych prowadzona jest zwykle tak, aby nie naruszać zabytkowej struktury budynku. Z tego powodu żaden z obiektów nie jest wyposażony w kolektory słoneczne, pompy ciepła oraz turbiny wodne i wiatrowe.  Chętnie stosowane są natomiast rozwiązania ograniczające zużycie energii elektrycznej, na przykład energooszczędne żarówki oraz oświetlenie uruchamiane fotokomórkami. Cztery zamki (Baranów, Krasiczyn, Przecław, Dubiecko) posiadają także zewnętrzne lampy ogrodowe zasilane energią słoneczną. Wszystkie hotele wyposażone są częściowo w sprzęt oznaczony klasą energetyczną A.

Właściciele obiektów coraz większą wagę przywiązują także do racjonalnego gospodarowania zasobami wodnymi. W zamkach w Baranowie, Krasiczynie, Przecławiu, Łańcucie oraz Dubiecku zainstalowano krany czasowe oraz spłuczki toaletowe pozwalające ograniczyć zużycie wody. Pracownicy połowy, spośród badanych hoteli, wykorzystują wodę deszczową do podlewania terenów zielonych wokół obiektów. W każdym hotelu podejmowane są próby ograniczania ilości wytwarzanych odpadów oraz segregacja szkła i papieru. Stosowane są także torby i pojemniki wielokrotnego użytku.

Świadczenie usług noclegowych zawsze wiąże się z koniecznością zapewnienia gościom warunków sprzyjających wypoczynkowi. Podkarpackie hotele zamkowe – jako miejsca oferujące możliwość organizacji konferencji i szkoleń – starają się ograniczyć emisję hałasu. Powszechnie montowane są zatem dźwiękoszczelne drzwi i okna.

Nowoczesnym i tanim rozwiązaniem jest użycie w kuchni warzyw i owoców pochodzących z pobliskich gospodarstw ekologicznych. Działania takie podjęły między innymi zamki w Dubiecku, Przecławiu oraz Baranowie Sandomierskim. Potrawy przygotowywane ze świeżych lokalnych produktów z całą pewnością wyróżniają te hotele na tle konkurencji.

Prawdopodobnie, ze względu na swój zabytkowy charakter, hotele te nigdy nie będą w pełni ekologiczne. Możliwe jest jednak szersze zastosowanie rozwiązań, które nie naruszałyby ich zabytkowej struktury. Nie ma przeciwwskazań do montowania kolektorów słonecznych na dachach nowszych dobudówek oraz ogniw fotowoltaicznych w lampach ogrodowych. Dużą szansę powodzenia ma także ogrzewanie budynków przy użyciu wiór, zrębów oraz wierzby ekologicznej.

Wydaje się, że w podkarpackich hotelach zamkowych problem ochrony przyrody  zaczyna być dopiero dostrzegany. Stosowane są rozwiązania wymagające niewielkiego zaangażowania ze strony kadry zarządzającej i pracowników oraz poniesienia minimalnych nakładów finansowych. Dotychczas prowadzone działania, choć w efekcie chronią środowisko naturalne, wprowadzane są głównie w celu obniżenia kosztów funkcjonowania hoteli. Pozostaje mieć nadzieję, że w niedalekiej przyszłości moda na ekologię zagości na dobre także w polskich hotelach.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit