Produkt Regionalny chroniony Prawem Unii Europejskiej

Czas na rogale marcińskie

Certyfikacja rogali marcińskich … Więcej »

Od ubiegłego roku Rogal Świętomarciński, bo tak brzmi jego oficjalna i zastrzeżona nazwa, jest formalnie Produktem Regionalnym chronionym Prawem Unii Europejskiej i, podobnie jak słynny góralski oscypek, stał się europejską marką. Ten poznański smakołyk był już wyróżniany m.in. Honorową Nagrodę Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej.

Przygotowywany jest wedle starej receptury i cieszy się coraz większym wzięciem zwłaszcza przed 11 listopada, kiedy to w Poznaniu organizowane są imprezy z okazji Święta Niepodległości oraz uliczne festyny pn. „Imieniny Ulicy Święty Marcin”. W tym okresie wypieka się i sprzedaje „na pniu” ponad 400 ton rogali. Festyny odbywają się w dniu patrona jednej ze śródmiejskich ulic. Przyciągają tam nie tylko poznaniaków i Wielkopolan, ale również turystów z zagranicy, głównie berlińczyków i Niemców z Brandenburgii, którzy coraz chętniej przyjeżdżają do Poznania także m.in. na jesienne święto Pyrlandii, gdy przysmakiem jest inna regionalna potrawa - pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem. Ale za granicą furorę zaczynają robić właśnie rogale marcińskie. Ich miniaturki można degustować na różnych imprezach przy okazji prezentowania turystycznej oferty Poznania, dzięki czemu specjalnymi samolotami na koszt zamawiających wysłane już były do Japonii na Światową Wystawę Expo, a także do USA. Miasto Poznań dzieli się tą swoją tradycją, wysyłając rogale do urzędów administracji publicznej innych miast, do instytucji samorządowych, mediów i ambasad.

W tym roku prawo do wytwarzania rogali marcińskich - Świadectwo Jakości Handlowej uprawniające do posługiwania się europejską marką Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej - otrzymało ponad sto piekarni i cukierni. Uroczystość certyfikacji rogali odbyła się w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej. Warto wiedzieć, że prawdziwy rogal świętomarciński składa się z ciasta drożdżowego wypełnionego nadzieniem z białego maku, aromatu migdałowego, cukru, masła, jajek, rodzynek, orzechów, a także owoców w syropie lub kandyzowanych. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami wpływają na ostateczny kształt i wygląd rogali.

(zr)

Świeżutkie rogale marcińskie. Smacznego … Więcej »
Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit