Karta Górskich Produktów Spożywczych

Bryndza i oscypki z europejską gwarancją jakości

Kazimierz Furczoń z Leśnicy na Podhalu był pierwszym w Polsce bacą, który zdobył certyfikat uprawniający do legalnej produkcji i sprzedaży oscypka. Furczoń razem z Piotrem Kohutem z Istebnej i kilkoma innymi gospodarzami założyli Tatrzańsko-Beskidzką Spółdzielnię Producentów „Gazdowie”.

Pierwszą zaś organizacją, która w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego podpisała Europejską Kartę Górskich Produktów Spożywczych Wysokiej Jakości była Koalicja Marek Ziem Górskich, stowarzyszenie zrzeszające samorządy i przedsiębiorców z południowej Polski. Należą do niego między innymi Żywiec, Sucha Beskidzka i Nowy Targ.

Dokument pod nazwą Karta Górskich Produktów Spożywczych ogłoszony został w Strasburgu i obowiązuje od 2005 roku.

W zapisach Karty czytamy, iż na miano „produktów górskich” zasługują tylko te, które zostały w całości wyprodukowane i przetworzone na terenach górskich. Producenci zobowiązani są do troski o środowisko naturalne, rzetelnego informowania klientów o pochodzeniu swoich produktów, ochrony lokalnego dziedzictwa kulturowego i krzewienia wiedzy na temat obszarów górskich.

Bryndza i oscypek, produkty wytwarzane na Podhalu i Żywiecczyźnie są również zarejestrowane w Unii Europejskiej jako produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia, co oznacza, że można je produkować tylko na określonym obszarze.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit