Szwedzcy dziennikarze (i ich czytelnicy) poznają polskie regiony

Reportaż w Året Runt, tygodniku specjalizującym się w kulinariach. Na zdjęciu Monika Pawłowska

Umiejętność trafienia w gust redaktora czasopisma, i co więcej, przekonanie go, że proponowany temat jest zgodny z profilem wydawniczym - jest sztuką, miarą profesjonalizmu i sprawą ambicji dla przedstawicieli służb prasowych. Monika Pawłowska, odpowiedzialna za zagadnienia PR, press & fairs w ośrodku Polskiej Organizacji Turystycznej w Sztokholmie, współpracuje między innymi z dziennikarzami magazynów tematycznych i hobbystycznych. Redakcja niezwykle popularnego w Szwecji czasopisma o tytule Lantliv, przyjęła właśnie zaproszenie do odbycia podróży i zaprezentowania na swoich łamach reportażu o turystycznych walorach Małopolski.

Czasopismo cieszy się popularnością nie tylko wśród Szwedów. Podróżni odwiedzający ten kraj, bardzo często przywożą je w bagażu wracając do kraju. Skłania ich do tego tematyka, poziom dziennikarski i staranna edycja. Magazyn poświęcony jest inspirującym wnętrzom, modzie, kulinariom, ogrodom, ciekawym ludziom, i nade wszystko urokom stylu życia poza miastem. W każdym numerze zamieszczane są obszerne reportaże z miejsc wartych odwiedzenia, również turystycznie. Dziennikarze opisują odwiedzany region, rozwodzą się na temat specyfiki, odrębności, charakterystycznych i niecodziennych cech krajobrazu, kultury bycia mieszkańców, regionalnej kuchni i hoteli, które warto polecić czytelnikom w podróży turystycznej. Treść uzupełniają znakomite, ilustrujące treść zdjęcia, dobrane do stylu magazynu.

Monika Pawłowska, która sama jest wierną czytelniczką czasopisma, i to nie tylko z obowiązku zawodowego - potrafiła wzbudzić zainteresowanie naczelnej redaktorki Lantliv, inną Małopolską, wykraczającą poza stereotypowe skojarzenia, czyli obóz Auschwitz, Kraków i Kopalnię Soli w Wieliczce. Wysłanniczki czasopisma odwiedzą słynną wieś Zalipie z jej malowanymi i dekorowanymi chatami, poznają Zakopane, wybiorą się do Doliny Chochołowskiej i na Kasprowy Wierch. W projekt podróży prasowej włączyły się Małopolska Organizacja Turystyczna, osobiście Barbara Gasienica-Jozkowy z biura podróży Discover Zakopane, a także hotelarze. Na łamach Lantliv pokazana zostanie aranżacja wnętrz Vilii Miodula w Kościelisku, a w Zakopanem Willi Konstantynówka, Hotelu Sabała i Hotelu Aries SPA. Regionalną kuchnię dziennikarki poznają goszcząc między innymi w zakopiańskich restauracjach Bąkowo-Zohylina-Wyżnio i Karczmie Sywor w Kościelisku.

Zespół ośrodka POT w Sztokholmie, specjalizuje się w promowaniu tematyki związanej z turystyką w Polsce na łamach pism hobbystycznych i specjalistycznych. Współpraca z magazynem Lantliv to jeden z przykładów. Innym może być współpraca Moniki Pawłowskiej z miesięcznikiem Allt om Vin, którego lekturze poświęcają się znawcy winiarstwa i oczywiście miłośnicy trunków z winorośli. Czytelnicy tego periodyku zachęceni zostali do odwiedzenia winnic podkarpackich i małopolskich, poznania tradycji wina w Polsce. W podobny sposób, pod wpływem przekonywujących sugestii, redakcja Året Runt, tygodnika specjalizującego się w kulinariach, zaplanowała cykl reportaży o kulturze stołu w wybranych polskich regionach. Jak mówi Monika Pawłowska proponowanie tematów o atrakcjach Warszawy i Krakowa już nie wystarczy, aby wzbudzić zaciekawienie dziennikarzy i czytelników. Dzięki osobistym relacjom pracowników ośrodka POT z dziennikarzami, nabierają oni przekonania, że artykuły o Polsce mogą być poczytne. Ta zasada sprawdza się w przypadku czasopism kierowanych do czytelników o konkretnych zainteresowaniach, którzy cenią fachowe podpowiedzi i dla których głównym motywem podróży turystycznej, argumentem decydującym o wyborze zarówno formy spędzenia czasu, jak i określonego miejsca – jest przede wszystkim realizacja własnego hobby.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit