Polska kuchnia w Paryżu

Mistrz Fabrice w ferworze przygotowań do prezentacji francuskim rodakom dań polskiej kuchni

Paryski ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Paryżu po raz kolejny zorganizował pokaz polskiej kuchni w paryskim atelier „Chef Martial". Tym razem gościł francuski kucharz z krakowskiej „Sztuki".

Fabrice zademonstrował przed licznymi przedstawicielami francuskiej branży turystycznej swój niezwykły kunszt w przygotowywaniu dań. Goście uczyli się lepienia pierogów, gotowania prawdziwego barszczu, robienia maczanki i pieczenia sernika. Nie było to zadanie łatwe, nawet dla francuskiego kucharza spod Wawelu, a to głównie z uwagi na to, że te proste dania, jak barszcz czy sernik są we Francji zgoła egzotyczne. Trudno tutaj o biały ser a buraki też nie są tak łatwo dostępne w szerokiej sieci sprzedaży. - Być może dlatego warto przekonywać Francuzów do polskiej kuchni bo to jest świetna promocja naszego kraju - mówi dyrektor ośrodka POT w Paryżu Tomasz Rudomino - Nasza kuchnia jest fantastyczna, bogata i różnorodna. Może śmiało równać się z francuską. To procesy historyczne i polityczne sprawiły, że w tej dziedzinie musimy wciąż się dobijać do światowej czołówki. Ale fakty, czyli poszczególne dania, bronią się same...

Nie tak dawno dyrektor Rudomino zaprezentował na ogólnopolskim spotkaniu z przedstawicielami regionów program Zagranicznego Ośrodka POT w Paryżu oparty na promocji Polski poprzez narodową gastronomię. Jak widać jest w tych planach konsekwentny. - Tym razem adresatami tej prezentacji byli przedstawiciele francuskiej branży turystycznej. Wkrótce będą kolejne prezentacje polskiej kuchni na ziemi francuskiej dla niektórych regionów i miast - zapowiada Tomasz Rudomino.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit