Produkt turystyczny nagrodzony w konkursie „Promocyjna oferta na weekend”

O unikalności Bełcznej przekonało się już wielu naszych klientów

Przedstawiamy bliżej laureatów pierwszej edycji otwartego konkursu „Promocyjna oferta na weekend”. Do udziału w nim zaprosiła biura turystyczne, organizatorów turystyki i gestorów bazy noclegowej Polska Organizacja Turystyczna wspólnie z Polską Izbą Turystyki. Kapituła spośród publikowanych na łamach Aktualności Turystycznych ofert wskazała propozycję „weekend na wsi w Dworku „Tradycja” w Bełcznej, w Zachodniopomorskiem zgłoszoną przez Grażynę Zarembę-Szubę i Tadeusza Szubę.

Opiniami na temat produktu turystycznego stworzonego przez zwycięzców konkursu dzieli się Zbigniew Gąbiński ze szczecińskiego Biura Podróży i Turystyki Globtour.

- Od 2002 roku współpracujemy z państwem Grażyną i Tadeuszem Szubą w zakresie tworzenia nowych, oryginalnych produktów turystycznych. Podstawowym założeniem było wykorzystanie dziedzictwa kulturowego i walorów środowiska przyrodniczego naszego regionu. Choć zdanie to brzmi może jak slogan reklamowy, wspólnie staramy się wdrażać to założenie w naszej regionalnej rzeczywistości. Najtrudniejszą sprawą było i jest przekonanie potencjalnego klienta do tego, że aby spędzić ciekawie czas i przeżyć oraz zobaczyć coś interesującego, nie trzeba odbywać dalekich podróży. Oczywiście zaprezentowane pomysły mogą wydać się banalne, ale przeszły one weryfikację na regionalnym rynku usług turystycznych, a więc sprawdziły się realnie.

Piknik rodzinny w Dworku „Tradycja”

Założenie jest proste, aby wykorzystując atmosferę dworku z ogrodem zaprezentować mieszankę tradycji kulinarnych i innych zwyczajów występujących w naszym regionie. Oczywiście w naszym województwie trudno mówić o wytworzeniu się specyficznej kuchni regionalnej, ale właśnie wielokulturowość, która jest cechą naszego regionu, pozwala na zaprezentowanie całego wachlarza dań staropolskich i innych.
Imprezy tego typu organizowaliśmy wiele razy z powodzeniem. Warunkiem osiągnięcia sukcesu było przygotowanie staropolskich potraw regionalnych, odpowiednie ich podanie oraz dobranie programu towarzyszącego dla różnych grup wiekowych (rodziny z dziećmi). Kulinaria przygotowywane w dworku „Tradycja” cieszą się zawsze niezwykłym powodzeniem i większości uczestników przypominają lata dzieciństwa i „babcine łakocie”. Ognisko, kapela i tradycyjna muzyka oraz żur staropolski na wstępie imprezy wytwarzają określony „klimat”, który towarzyszy uczestnikom przez cały czas pobytu.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit