Żywienie człowieka zdrowego i chorego

Żywienie_człowieka

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2 / red. nauk.: Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki.– wyd. 2, zm. Warszawa: Wydawn. Nauk. „PWN”, 2010,– 424 s.;


Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.

Autorzy omówili:

● zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;

● rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;

● żywienie pozajelitowe i dojelitowe;

● praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:

● racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;

● rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;

● poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.

W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.

Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

Zamówienia realizuje księgarnia internetowa Wydawnictwa Naukowego PWN, dokument online: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4804/zywienie-czlowieka-zdrowego-i-chorego-t-2.html, data dostępu 06.11.2010

 

 

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit