Wybrane zagadnienia z praktyki usług gastronomicznych

Wybrane zagadnienia z praktyki usług gastronomicznych

Wybrane zagadnienia z praktyki usług gastronomicznych / Maciej Tarchalski, Janusz Samczyński, Łukasz Małecki. – Szczecin : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej, 2011. – 350 s. : il. kolor. ; 24 cm. – (Studia nad rozwojem turystyki, hotelarstwa i gastronomii). Bibliogr. s. 339-342. ISBN 978-83-60765-15-9

Spis treści
Do Czytelników
Wprowadzenie
I. Turystyka i jej rola w globalizacji Europy
II. Zasady etyczne pracowników gastronomii
Ćwiczenia
Rozdział 1. Zastawa stołowa
1.1. Uwagi wstępne
1.2. Bielizna stołowa
1.3. Sztućce
1.4. Szkło
1.5. Talarze i naczynia
1.6. Inne części zastawy stołowej
Pytania kontrolne do rozdziału 1
Ćwiczenia
Rozdział 2. Obsługa kelnerska
2.1. Systemy organizacyjne
2.2. Rodzaje i metody obsługi
2.3. Bankiety
2.4. Zasady podawania różnych posiłków i dań
Pytania kontrolne do rozdziału 2
Ćwiczenia
Rozdział 3. Napoje
3.1. Uwagi wprowadzające i ogólny podział napojów
3.2. Napoje bezalkoholowe
3.3. Napoje alkoholowe (gorące)
3.4. Napoje Alkoholowe (zimne)
3.5. Wina i miody pitne
Pytania kontrolne do rozdziału 3
Ćwiczenia
Rozdział 4. Zwyczaje i ogólne zasady obowiązujące w gastronomii
4.1. Formy grzecznościowe i sprzedaż sugestywna – sugerowana
4.2. Typy osobowości konsumenta
4.3. Rozliczenia kelnerskie
4.4. To warto wiedzieć i pamiętać
4.5. Gastronomia komunikacyjna
● Flota morska
● Transport kolejowy
● Transport samochodowy
● Transport lotniczy
● Żegluga śródlądowa
● Problem terroryzmu
● Problem choroby lokomocyjnej
Pytania kontrolne do rozdziału 4
Ćwiczenia
Zakończenie
Bibliografia
Załączniki
1. Temperatury serwowania win
2. Wzór ankiety
3. Schemat ekranu dotykowego LCD 342
Zamówienia realizuje mgr Małgorzata Hermanowicz, kanclerz Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej w Szczecinie, al.3 Maja 1a, 70-214 Szczecin, 91 48-91-205, 91 81-20-397, kanclerz@wset.pl
Źródło: Małgorzata Hermanowicz, korespondencja nadesłana 30.01.2012

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit