Smaki regionów: dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu

Smaki regionow

Smaki regionów: dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu, Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, nr 14 / red. Sonia Klein-Wrońska i in., Wdzydze Kiszewskie 2014,– 308 s., il.; ISSN 1509-2453

Spis treści
Od Redakcji: Smaki regionów: dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu
● Dominik Orłowski, Magdalena Woźniczko: Turystyka kulinarna, czyli wędrówki po smakach regionów
● Anna Pawlikowska-Piechotka, Maciej Piechotka: Usługi gastronomiczne w zabytkach budownictwa wiejskiego. Wybrane muzea skansenowskie
● Tomasz Czerwiński: "Chlebem i solą ludzie ludzi niewolą": o znaczeniu dziedzictwa kulinarnego w działalności muzeów na wolnym powietrzu
● Andrzej Fiedoruk: Kuchnia województwa podlaskiego: problemy i perspektywy propagowania dziedzictwa kulinarnego w działalności muzeów na świeżym powietrzu
● Stanisław Kryński, Piotr Kiersznowski: Promocja tradycyjnego jadła i ziół w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu
● Hubert Czochański: Bimbrownictwo na Podlasiu - historia i współczesność: ekspozycja "Leśna bimbrownia" na terenie Białostockiego Muzeum Wsi
● Teresa Lasowa: Karczma z Rumi w Muzeum we Wdzydzach
● Urszula Rzeszut-Baran, Izabela Wodzińska: Tradycje kulinarne Lasowiaków i Rzeszowiaków w świetle opinii etnograficznych o produktach tradycyjnych
● Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski: Folklorystyczne imprezy kulinarne w ofercie turystycznej muzeów na wolnym powietrzu w Polsce
● Andrzej Lechowski: Buza - bałkański napój w Białymstoku
● Zbigniew Skuza: Świniobicia w okolicach Radomia - metody i sposoby przetwarzania mięsa w 2012 roku ● Karolina Radłowska: Kuchnia tatarska jako element tożsamości grupy
● Dawid Gonciarz: Prezentacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Środkowego podczas imprez plenerowych w Muzeum w Swołowie
● Anna Grześkowiak-Przywecka: Gorzelnia w Szreniawie - adaptacja obiektu na cele wystawiennicze
● Agnieszka Oczkowska: Ziemniaki po cabańsku - atrakcja turystyczna okolic Chrzanowa
● Mirosław Kuklik: Odtworzone, tradycyjne pożywienie regionalne szansą na nową atrakcję czy tylko ciekawostka etnograficzna?
● Tomasz Liboska: Wojna o kołocz - przyczynek do rozważań o znaczeniu produktu tradycyjnego w woj. śląskim
● Magdalena Bartosiewicz: Drugie życie chlebowego pieca: realizacja projektu "Smak dzieciństwa - pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego"
● Krystyna Jarosz: Węgorzewski Festiwal Kultury Łowieckiej 2006-2012 - smak dziczyzny
● Monika Sabljak-Olędzka: Mazury - kraina ziemniaka
● Maria Broniszewska: Dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w Muzeum Budownictwa Ludowego - Parku Etnograficznym w Olsztynku
● Danuta Wrześniak: Popularyzacja kuchni regionalnej na przykładzie konkursu "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka" w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
● Elżbieta Kaczmarek: Muzea województwa warmińsko-mazurskiego jako miejsce prezentacji, propagowania żywności i produktów regionalnych
● Gabryela Włodarska-Koszutowska: Lekcja smaku: kilka uwag o kulinariach, tożsamości, edukacji muzealnej i regionalnej
● Elżbieta Wijas-Grocholska: Kołocz śląski unijnym produktem regionalnym
● Grażyna Szelągowska: Propagowanie wiedzy na temat tradycyjnych kulinariów w Muzeum Etnograficznym w Toruniu
Materiały Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce
● Uhonorowani Medalem im. Izydora Gulgowskiego
● Członkowie Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce
● Zasady opracowywania tekstów do publikacji

Sprzedażą Biuletynu nr 14 Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce zajmuje się redakcja, która mieści się w Muzeum – Kaszubski Park Etnograficzny im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach Kiszewskich 83-406 Wąglikowice, www.muzeum-wdzydze.gda.pl, muzeum@muzeum-wdzydze.gda.pl, tel./fax. 58 686 12 88 & 58 686 11 30. Trzeba się kontaktować z Sonią Klein-Wrońską, redaktorem wydania. Więcej o poszczególnych zeszytach Biuletynie Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce znajdziesz tutaj: Wydawnictwo „Jasne"
Źródło: Dominik Orłowski, data dostępu 19.03.2014

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit