Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski

„Wszystkie miejsca, w których na świecie bywałam, pamiętam po smakach i zapachach” – powtarza zawsze pewna zdeklarowana globtroterka. Wyznawców tego typu turyzmu wiedzie po świecie poszukiwanie potraw, dzięki którym poznają historię i kulturę zwiedzanego regionu. Tak powstał na świecie bardzo duży sektor turystyki kulinarnej zwanej gourmet travels i nie brakuje amatorów, którzy są gotowi przemierzyć całe połacie ziemi dla nowych doświadczeń kulinarnych.

A czymże jest kuchnia regionalna, jeśli nie zbiorem upodobań, zachowań, przywiązania do wzorów odziedziczonych przez pokolenia? Jej atrakcyjność dla mieszkańców przekłada się na atrakcyjność dla przybyszy. Turyści odwiedzający region, we wnętrzach karczm goszczeni są i zachęcani do poznania zmysłowych walorów kuchni jako części tradycji loklanych, atmosfery, aury regionu, tego co nazywamy genius loci.

Po tym pięknym prologu przenieśmy się do województwa małopolskiego, ma ono bowiem bardzo wiele do zaoferowania w zakresie potraw i smaków odróżniających je od innych regionów Polski i Europy. Zagadnieniu temu poświęcone jest najnowsze wydawnictwo pt.: „Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski”, autorstwa Elżbiety Tomczyk-Miczki, wydane przez Małopolską Organizację Turystyczną, przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego i Polskiej Organizacji Turystycznej. To nie pierwsze przedsięwzięcie wydawnicze tych samych „sprawców” - w 2007 r. mieliśmy już do czynienia z albumem „Małopolska - palce lizać. Przewodnik kulinarny po regionie”.

We wstępie do książki czytamy:  Zapraszamy na wędrówkę po karczmach regionalnych Małopolski. Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców. Pomyślcie o tych, którzy przed laty tu biesiadowali i których historie wpisane są w „trasy smakoszy”.

Tak zaczyna się prześwietna opowieść o Małopolsce z pogranicza historii, etnologii, kultury i obyczaju, związana z dziejami istniejących i nieistniejących już słynnych karczm regionu, nawiązująca do „ przybytków karczmianych uciech” w literaturze, filmie i poezji śpiewanej. Same tytuły poszczególnych rozdziałów skłaniają do natychmiastowej lektury zakończonej, jakżeby inaczej, smaczną degustacją. Oto one: „W dawnej tawernie”, „Ech, ty wódeczko!”, „Czarcie siedliska”, „W strofach poetów”, „Dawne karczmy Małopolski”.

„Nafaszerowani” wydobytą z lektury tych rozdziałów wiedzą możemy już zacząć wybierać własną małopolską Trasę Smakoszy według rekomendacji autorki, dziennikarki, pilota wycieczek, trenera i wykładowcy na wyższych uczelniach turystycznych oraz wytrawnej degustatorki. Propozycje to Kraków i Wieliczka, Wzdłuż Zakopianki, Skalne Podhale – wokół Zakopanego, Diabelska Babia Góra i anielska Lanckorona, Trzy Krainy (na styku Pienin, Gorców i Spiszu), W kraju Lachów, Pogórzan i Łemków, Północna Korona Krakowa – w stronę Jury i nadwiślańskich klimatów. Tak skonstruowany przewodnik prowadzi tamtejszymi szlakami ciekawych karczm i atrakcji turystycznych. Zachęca do odwiedzenia miejsc, które klimatem, jakością obsługi, wystrojem wnętrza, a przede wszystkim kuchnia regionalną tworzą wizerunek Małopolski jako krainy sytości i obfitości dań smakowitych. Nazwy karczm, jak „ Antolka”, „Rzym”, „Siwy Dym”, „Bartna Chata”, „Gazdowo kuźnia”, „Miód malina”, „Ogniem i mieczem” mówią same za siebie, a proponowane w nich potrawy (są przepisy) wzmagają apetyt. Żeby nie być gołosłownym - cycek z kuraka faszerowany oscypkiem, placki po hajducku, kiesełyca z kompariami (łemkowska odmiana żurku), kołacz zbójnicki, stek jagnięcy w sosie kurkowym – z każdą stroną głód rośnie.

Lista rekomendowanych restauracji regionalnych znajduje się na końcu książki, co pozwala  zaplanować własne trasy, smakowicie okraszone atrakcjami turystycznymi Małopolski.

Dalsze kroki na drodze promocji regionalnej Trasy Smakoszy to powstająca podstrona internetowa Małopolskiej Organizacji Turystycznej www.mot.krakow.pl/trasa smakoszy. Utworzono też specjalny kanał filmowy dla Internautów, www.youtube.com/trasasmakoszy, gdzie można dołączać własne nagrania z małopolskich karczm.

Elżbieta Tomczyk-Miczka, „Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski”, Wydawca: Małopolska Organizacja Wydawnicza, realizacja wydawnicza: AMART Media, fotografie i ilustracje barwne, str. 180

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit