Leksykon podkarpackich smaków.

Leksykon podkarpackich smaków

To już czwarte wydanie - uzupełnione - unikatowej książki prezentującej i promującej podkarpackie dziedzictwo kulinarne. Pierwszemu (w 2007 roku) towarzyszyła „Mapa podkarpackich smaków”.

Najnowsza edycja powstała dzięki wsparciu przez grant szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, w ramach realizacji projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”, którego głównym celem jest wsparcie lokalnych producentów żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej. Licząca blisko 200 stron, bogato ilustrowana publikacja wydrukowana została w trzech wersjach językowych: polskiej, angielskiej i niemieckiej.

Ponieważ „Leksykon” jest wydawnictwem promocyjnym (grantowym), rozprowadzany jest wyłącznie przez Podkarpacki Urząd Marszałkowski i nie znajdziemy go w księgarniach. Poprzednie trzy wydania rozeszły się błyskawicznie.

Jedyne co możemy poradzić kolekcjonerom takich kulinarnych „białych kruków” to napisanie listu do podkarpackich samorządowców z prośbą o przesłanie tego niezwykłego opracowania.

Czwarte wydanie „Leksykonu podkarpackich smaków” umieszczamy na pólkach wirtualnej „Biblioteczki” portalu. (red)

Źródło: Potrawy regionalne.pl, data dostępu 13.03.2013

 

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit