Ekonomiczno-społeczne determinanty rozwoju agroturystyki na Lubelszczyźnie

Ekonomiczno-społeczne determinanty rozwoju agroturystyki na Lubelszczyźnie: (na przykładzie wybranych gmin wiejskich) / Jan Zawadka.– Warszawa: Wydawnictwo SGGW, 2010. – 185 s.: il.; 24 cm. Bibliogr. s. 177-185. ISBN 978-83-7583-241-9
Spis treści
Wstęp
1. Cele i metody badań
2. Problemy rozwoju agroturystyki w świetle literatury
2.1. Rozważania wokół pojęcia i istoty agroturystyki
2.2. Agroturystyka na tle współczesnych tendencji w turystyce
2.3. Geneza i etapy rozwoju agroturystyki w Polsce
2.4. Miejsce agroturystyki w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich
2.5. Rynek usług agroturystycznych w Polsce
2.6. Czynniki instytucjonalne rozwoju agroturystyki
3. Charakterystyka przestrzenna i społeczno-ekonomiczna badanego regionu
3.1. Położenie i podział administracyjny
3.2. Sytuacja demograficzna
3.3. Sytuacja na rynku pracy
3.4. Gospodarka
3.5. Społeczne i ekonomiczne problemy rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa
3.6. Zasoby przyrodnicze i kulturowe
3.7. Agroturystyka i jej miejsce w strategii rozwoju regionu
4. Lokalne ekonomiczne i pozaekonomiczne determinanty rozwoju agroturystyki
4.1. Uwarunkowania społeczno-demograficzne
4.2. Sytuacja gospodarcza
4.3. Mocne i słabe strony rolnictwa i obszarów wiejskich badanych gmin
4.4. Atrakcyjność turystyczna badanych gmin
4.5. Miejsce turystyki w strategiach rozwoju badanych gmin oraz działaniach samorządów lokalnych
4.6. Lokalne organizacje wspierające rozwój agroturystyki
4.7. Postawy społeczności lokalnej wobec rozwoju agroturystyki
4.8. Bariery rozwoju agroturystyki w badanych gminach
5. Działalność agroturystyczna w badanych gospodarstwach i jej endogenne uwarunkowania
5.1. Uwarunkowania osobowe
5.2. Zasoby ziemi i pracy w badanych gospodarstwach
5.3. Źródła dochodów
5.4. Oferta agroturystyczna i jej ocena
5.5. Segmentacja rynku
5.6. Cena produktu agroturystycznego i sposoby jej kształtowania
5.7. Promocja i dystrybucja
5.8. Źródła finansowania działalności agroturystycznej
5.9. Ekonomiczne i pozaekonomiczne korzyści rozwoju działalności agroturystycznej
6. Szanse rozwoju agroturystyki na terenie badanych gmin
6.1. Poziom rozwoju agroturystyki w badanych gminach według syntetycznego miernika
6.2. Znaczenie analizowanych ekonomicznych i społecznych determinant rozwoju agroturystyki
6.3. Typologia wiejskich gospodarstw turystycznych
6.4. Perspektywy rozwoju agroturystyki w badanych gminach
Podsumowanie i wnioski
Bibliografia
Publikacja opracowana została na podstawie pracy doktorskiej pod takim samym tytułem wykonanej pod kierunkiem dr hab. Izabelli Sikorskiej-Wolak, prof. SGGW. Została obroniona w październiku 2010 na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Publikacja ukazała się w bardzo niewielkim nakładzie, autorowi pozostały pojedyncze egzemplarze, którymi podzieli się z bibliotekami naukowymi. Kontakt z autorem: Jan Zawadka, email: janzawadka@o2.pl
Źródło: Jan Zawadka, korespondencja nadesłana 16.03.2011